Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Почав діяти закон про допомогу постраждалим на Майдані

Сьогодні, 28 лютого, набув чинності Закон України «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей». Роз’яснення до механізмів його впровадження в життя мають бути розроблені протягом 10 днів з моменту публікації Закону. Про це під час спілкування з журналістами повідомила начальник управління соціального захисту ЛМР Наталка Федорович, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Нам залежить на тому, щоб максимально допомогти людям, які брали участь в масових акціях протесту, і максимально допомогти так, щоби люди з одного буку, не робили якихось зайвих дій, але одночасно одержали максимальну інформацію і максимальну допомогу.

Отже, сьогодні набрав чинності Закон України «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей». Чому ми  говоримо сьогодні про нього, хоча механізм його реалізації, згідно  цього ж Закону, ще буде прийнятий не пізніше, як в 10-денний термін з дня опублікування Закону. Ми говоримо про нього  тому що важливо, щоб ті люди, які зазнали пошкоджень свого здоров’я, які втратили частину свого здоров’я, щоби вони змогли максимально отримати допомогу, передбачену цим законом.

Найперше слід акцентувати, що  відповідно до 1 статті цього закону, в якій означується те хто ж є тими особами які матимуть право на цю допомогу. Відповідно мова йде про учасників масових акцій громадських протестів в Україні, що розпочалися 21 листопада 2013 року і продовжують тривати до моменту прийняття цього закону. І це є дуже важливо Законом є визначене поняття учасників акції масового протесту – це є громадяни України, іноземці, та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, які визнані біженцями. Іншими словами люди всіх можливих статусів, які могли би приймати участь у цих подіях.

Наступне: мають право на допомогу також члени сімей учасників акцій: особи, які перебув у шлюбі, особи, які не перебувають у шлюбі, але проживають разом, їхні діти, та особи, які перебувають під опікою та піклуванням, особи які є  родичами прямої або непрямої лінії споріднення за умови спільного проживання. Тобто всі ті люди, які фактично та юридично є членами сімей постраждалих.

Далі цим законом визначаються певні види цих державних (наголошують державних) допомог, тобто джерелом їх фінансування буде державний бюджет. Ми зі свого боку будемо працювати з міністерством щоби механізм призначення цих допомог був максимально простим і прозорим. Чому я наголошую, що важливе саме визначення «державна соціальна допомога»? Бо вона не буде оподатковуватись.

Які є види допомог відповідно до цього закону:

·Допомога у зв’язку зі смертю членів сім’ї, які брали учать  акціях масового протесту.

·У зв’язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень.

·У зв’язку з нанесенням тілесних ушкоджень середньої тяжкості

·У зв’язку з нанесенням легких тілесних ушкоджень.

·У зв’язку з пошкодженням чи знищенням майна.

І відповідно визначені розміри допомоги (акцентую, мова йде про виплати з державного бюджету):

·Допомога у зв’язку зі смертю члена сім’ї, який брав участь  - 1 млн грн..

·Допомога у зв’язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень - 700 тис грн..

·Допомога у зв’язку з нанесенням середньої тяжкості тілесних ушкоджень - 500 тис грн.

·Допомога у зв’язку з нанесенням легких тілесних ушкоджень – 200 тис грн.

·Допомога у зв’язку з пошкодженням чи знищенням майна – у розмірі витрат, необхідних для відновлення або придбання майна аналогічної вартості.

Також хотіла би наголосити на тих речах, про які не йдеться в тому Законі,  але які  також є важливі. Безперечно, будуть люди, які отримавши серйозні тілесні пошкодження,  матимуть право  на оформлення інвалідності. Хочу  наголосити на тому, що Міністерством охорони здоров’я є виданий Наказ № 455 від 13.11.2001 року. – він затверджує Інструкцію про порядок видачі документів, що посвідчують  тимчасову непрацездатність громадян. В цьому наказі якраз є чітко прописаний механізм призначення інвалідності та необхідний пакет документів, і інші деталі пов’язані з цим. Гадаємо, ця інформація власне може дуже знадобитись тим людям, які особливо сильно постраждали під час подій у Києві», - наголосила Наталія Федорович.

Ознайомитись з текстом Закону можна тут: http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=320799

З текстом Наказу МОЗ України № 455 від 13.11.2001 року можна ознайомитись тут: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1005-01

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ