Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податкова обіцяє поки що не штрафувати за складну техніку

З 1 січня всі підприємці, які продають технічно складні побутові товари, мусять мати касові апарати, навіть якщо їхній дохід не сягає одного мільйона гривень.Про це сьогодні, 25 січня, у відеопроекті «Бухгалтерська правда», який відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила керівник служби контролю фінансів компанії «Західна консалтингова група», лектор Академії професійного бухгалтера Людмила Шахно.

- Але тільки після 19 січня ДФС на своїй сторінці у соціальній мережі повідомила, що поки Кабмін не визначить окремий перелік оцих технічно складних побутових товарів, доти нікого штрафувати не будуть, - каже вона.

У статтю 9-у Закону України «Про застосування реєстратора розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» були внесені певні зміни, наголошує аудитор.

- Звертаю увагу виробників, які виробляють і продають технічно складні побутові товари і користувалися пільгою та могли не застосовувати касовий апарат, у вас цю пільгу забрали. Також фізичні особи-підприємці, які належать до груп платників єдиного податку, мусять мати касовий апарат або працювати з безготівкою. Касові апарати мають встановлені на ринках, на лотках, в кіосках.

Цей закон про РРО вніс дуже багато змін, - попереджає Людмила Шахно.

Також, за її словами, перелік товарів, які можна продавати тільки за допомогою касового апарата є. Але він стосується інших документів.

Тому податківці наголошують, що це мусить бути саме перелік, який узгоджений з законом про РРО.

- Тому наразі можна спати спокійно, цього переліку ще немає, - заспокоює аудитор.

Людмила Шахно передбачає, що перелік можуть взяти з уже існуючих законів.

А щодо штрафів, які загрожують підприємцям згодом, то перший штраф складає одну гривню. Надалі штраф становитиме стовідсоткову вартість проданих з порушенням товарів, а також – п’ятикратний розмір неоприбуткованої суми і адмінвідповідальність – від 1700 до 3400 гривень. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ