Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Податковий Кодекс значно розширяє права контрольних органів. Це неприпустимо, - член правління УСПП Володимир Кожан

Проект Податкового Кодексу значно розширяє повноваження контролюючих органів. Це неприпустимо, - заявив член правління УСПП, голова Західноукраїнської спілки промисловців і підприємців, депутат Львівської обласної ради Володимир Кожан. За його словами, Податковий кодекс повинен виконувати стимулюючу, а не тільки фіскальну функцію.

Зокрема, Володимир Кожан повідомив, що Економічна рада при УСПП направила укомітет Верховної ради України з питань податкової та митної політики, Міністерство фінансів України та у відповідну робочу групу фракцію Партії регіонів 150 сторінок напрацьованих зауважень та пропозицій щодо вдосконалення проекту Податкового кодексу України.

За словами Володимира Кожана, представники реального сектору економіки категорично виступають проти розширення повноважень контролюючих органів, надання їм праваперевірок, пов’язаних з трудовим законодавством, обстеженням житла фізичних осіб, врешті, із самою процедурою проведення перевірок і розцінюють це як підвищення фіскального тиску та порушення прав платників податків.

Як відомо, згідно з проектомПодаткового кодексу, який прийнятий в першому читанні, збільшено розмір та розширено перелік штрафних фінансових санкцій та пені. Значно збільшені терміни проведення планових і позапланових документальних перевірок з правом їх призупинення в будь-який момент для проведення зустрічних перевірок та збору іншої інформації, що стосується платника податків, з подальшим продовженням таких перевірок, спостерігається спроба повернути право безакцептного списання коштів без рішення суду. Натомість в УСПП переконані: таке зростання адміністративного тиску призведе лише до зниження довіри бізнесудо влади та збільшення обсягів тіньової економіки. Податкові органи повинні працювати з представниками бізнесу на основі партнерських відносин, а не трансформуватися у каральні органи.

У представників бізнесу викликає непорозуміння те, що у Податковому кодексі не передбачено посилення відповідальності контролюючих органів за недобросовісне здійснення ними своїх функцій, наприклад, за порушення процедур проведення перевірок, термінів здійснення відшкодування, за розголошення податкової таємниці, неправомірне вимагання документів та надання платником податку іншої інформації, вилучення оригіналів документів, безпідставне проведення позапланових документальних перевірок та інші дії, що порушують права платників податків, спричиняютьпогіршення результатів господарської діяльності тощо.

На думку промисловців і підприємців, в проекті треба врахувати можливості прискореної амортизації, звільнення від податків тої частини прибутку, яка спрямовується на модернізацію та енергозбереження, створення умов для технологічного, інноваційного імпорту, що сприятиме оновленню основних фондів.

Відповідно до проекту Податкового кодексу, значно скороченні види діяльності, які дають право на застосування спрощеної системи оподаткування, розширення бази оподаткування, а також зобов’язання платників податків, які працюватимуть на спрощеній системі, застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Крім того, представники бізнесу наголошують на необхідності зниження навантаження на фонд оплати праці, чіткому формулюванні питань праці і зарплати. Окреме питання - вдосконалення процедур компенсації негативного сальдо платникам ПДВ.

«Окремо хотів би наголосити на тому, що в УСПП, ділова спільнота вважають, що основою Податкового кодексу України повинна бути гармонізація інтересів держави і бізнесу, побудова рівноправних, партнерських відносин між податковими органами і платниками податків. Ми чітко усвідомлюємо, що кодекс впливатиме на життя кожного українця, чи він підприємець, чи найманий працівник. Тому документ має бути збалансованим, якісним, професійним, таким, що дозволить сформувати умови діяльності на довгостроковий період», - додав Володимир Кожан.

За його словами, Економічна рада при УСПП вимагає врахування своїх зауважень при остаточному прийнятті Податкового кодексу України з тим, щоб перетворити його в дієвий інструмент економічного росту для кожного окремого бізнесу та економіки держави в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ