Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податок на розкіш багатіїв не торкнеться, - експерт

Податок на розкіш, ініційований міністром соцполітики Сергієм Тігіпком, навряд чи торкнеться найбагатших верств населення України, вважає експерт міжнародної аудиторської компанії Микола Матюха.

"Хто буде платити, якщо у них "нічого немає"? Вони "не є власниками". А довести, що вони є постійними користувачами цього майна буде дуже "цікаво". Справа в тому, що сам термін не прописаний в Податковому кодексі. Наприклад, постійний користувач вертольота - скоріше, пілот, ніж той, хто сидить позаду нього", - сказав він, повідомляє ТСН.

"Якщо ми говоримо про нерухомість, то податок буде стягуватися по квадратному метражу. Тобто якщо її площа перевищує 300 квадратних метрів, то за неї потрібно платити "податок на розкіш". Виникає питання: а якщо у мене велика сім'я? Якщо у мене 10 людей у сім'ї, то 300 квадратів - не така вже й велика розкіш. У той же час будуть люди, у яких 10 таких квартир, зареєстрованих на пільговиків. Відповідно, з них податок платитися не буде", - підкреслив експерт.

Те саме стосується володіння земельними ділянками, вважає Матюха. Якщо у людини більше 50 соток, вона є платником податку на розкіш. Але, за його словами, ніхто не заважає роздробити цю землю на 20 жителів сільської місцевості.

Матюха також знайшов колізію у ситуації з купівлею предметів розкоші за кордоном.

"Якщо ви в'їжджаєте в Україну, купивши предмет розкоші за кордоном, то теж повинні будете заплатити за неї податок. Тільки питання: як і хто буде визначати, наприклад, скільки коштують куплені за кордоном дорогі годинники? Як на мене, це нереально", - вважає експерт.

Нагадаємо, вперше у Європі про податок на розкіш заговорили у Франції. У серпні група з 16 заможних жителів країни, серед яких бізнесмени і топ-менеджери, підписалися під закликом підняти податки для багатих, щоб ті зробили свій внесок в оздоровлення французької економіки.

Наразі уряд Франції планує зібрати до бюджету додаткових 200 мільярдів євро за рахунок введення 3% податку на зарплати розміром понад 500 тисяч євро на рік.

У США президент Барак Обама також підтримав схожу ідею американського мільярдера Уоррена Баффета про підвищення податків для заможних американців, що допомогло б знизити бюджетний дефіцит і рівень держборгу країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ