Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Поліція та ГПУ викрили оборудку із «сміттєвими» цінними паперами - на 25 млрд грн

Поліція та Генпрокуратура викрили злочинну схему випуску на ринок «сміттєвих» цінних паперів на суму 25 мільярдів гривень. Щомісяця оборудки з «цінними» паперами приносили фігурантам мільйонні прибутки. В межах кримінального провадження працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції та Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України провели 34 обшуки. Про це повідомив Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції встановили групу осіб, яка проводила фінансові оборудки на фондовому ринку. Зокрема, штучно завищувала вартість цінних паперів підконтрольних емітентів, а потім реалізовувала їх підприємствам реального сектору економіки. За свої послуги одержувала 2-3 відсотки від їх загальної біржової вартості. Послугами фінансових шахраїв здебільшого користувалися інвестиційні фонди та страхові компанії.

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України було відкрито кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України: 205 (Фіктивне підприємництво), 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) та 222-1 (Маніпулювання на фондовому ринку).

Під час слідства правоохоронці встановили організатора злочинної схеми та посадових осіб фондових бірж, які у ній були задіяні. Маючи необхідні знання та важелі впливу на фондовому ринку, зловмисники штучно та контрольовано збільшували вартість так званих «сміттєвих» цінних паперів, емітентом яких були підконтрольні організатору фіктивні підприємства. Шляхом злочинних маніпуляцій ціна «папірців» збільшувалась у 20 раз.

Покупцями «цінних» паперів були підприємства реального сектору економіки (інвестиційні фонди, страхові компанії), які використовували їх у своїх злочинних схемах.

Таким чином, щомісячно, вказаною злочинною групою реальному сектору економіки реалізовувалось «сміттєвих» цінних паперів на загальну суму понад 1 мільярд гривень. За попередніми даними учасники фінансових оборудок щомісяця одержували за свої послуги мільйонні прибутки.

В результаті даної злочинної діяльності на фондовому ринку України на даний час перебувають в обігу «сміттєві» цінні папери 38 емітентів, на загальну суму, необґрунтовано завищеної капіталізації майже 25 мільярдів гривень.

12 жовтня оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції та слідчі  Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України провели 34 санкціоновані обшуки. Зокрема, у приміщеннях фондових бірж, офісах компаній, задіяних у «схемі», в тому числі фіктивних, а також за місцем проживання фігурантів справи та інших осіб, причетних до злочину.

Правоохоронці вилучили понад 50 печаток підприємств та документацію, яка підтверджує протиправну діяльність.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ