Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща - прекрасний об'єкт для антинатівського уроку Путіна, - політолог

Росія використовує Польщу для того, щоб продемонструвати світові анти-євроатлантичий урок. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав політолог Віктор Небоженко.

Він відзначає, що наразі ставлення до українців в Польщі відверто погане.

«Причому погане у всіх площинах - від вулиці, андеграунду до політичної і культурної еліти Польщі. Польща швидко пройшла шлях від «адвоката України» в Європи до політики ворожості щодо України. Чого вартий тільки провокаційний фільм про різанину на Волині, або резолюція Сейму про "геноцид" поляків на українській території в роки Другої світової війни. Але це не тільки проблема українсько-польської історії, а й проблема європейського майбутнього самої Польщі. Ми якось обійдемося без вступу в ЄС, а ось Польща без ЄС задихнеться і швидко потрапить в лапи Кремля, як це було вже не раз в польській історії. Схема у Росії (СРСР) завжди одна - знищується патріотична польська еліта (смоленська технологія), а на її місце вводяться проросійські, антизахідні політичні сили. Так було після Другої світової війни, так в Польщі відбувається і зараз», - відзначає політолог.

Віктор Небоженко додав, що критикувати українців полякам набагато легше, ніж чинити опір росіянам або німцям.

«І ті, і інші можуть помститися, як вони робили не раз в польській історії. А що Польща буде робити зі своїм печерним націоналізмом, які вони відточують і демонструють на українцях перед обличчям путінської військової загрози? Адже Путіну треба показати усьому світу, що НАТО нікого не захищає і не вміє це робити. Репутаційне поразки НАТО для Путіна, набагато важливіше зруйнованої польській території. І Польща - прекрасний об'єкт для такого анти-євроатлантичного уроку. Чи зуміють доблесні польські націоналісти, які зараз так успішно знущаються над українцями, зупинити російські війська, які можуть вторгнутися через Калінінград, Прибалтику і Білорусь? Хоча б так, як зробила Україна, зумівши ціною величезних зусиль, зупинити наступ Росії на Донбасі. Сумніваюся. Розраховуватимуть, що німецькі війська кинуться захищати польську незалежність? Ще більш сумнівно. А, для США, захоплення частини Польщі російськими військами - така ж зручна пастка для Кремля, як і війна в Сирії і українському Донбасі. Правда, в польській історії є одна «паличка-виручалочка» - це «Чудо на Віслі» в радянсько-польській війні 30-х років. Може на це сподіваються польські націоналісти в разі військово-політичного конфлікту з Росією», - зазначив політолог.

Він також нагадав полякам, що без української незалежності не буде польської безпеки: «Поляки забули слова Отця засновника сучасної польської держави, - маршала, пана Пілсудського, які заповів розумним полякам-патріотам, що без української незалежності не буде польської безпеки. У Польщі не розуміють, що поки Україна бореться з Росією, Кремль ніколи не нападе на Польщу. Варшава не розуміє, що Україна стає передовим форпостом європейської безпеки. І вже за це їй треба допомагати, а не штовхати в спину».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ