Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Польща отримала 10-відсоткову знижку на російський газ

Знижка російського ВАТ "Газпром" на природний газ для Польщі становить понад 10%. Про це заявила президент польської нафтогазової компанії PGNiG Гражина Пьотровська-Оліва на прес-конференції у Варшаві у вівторок.

"Зниження ціни на газ від російського концерну "Газпром" є вищим, ніж на 10%", - заявила Г.Пьотровська-Оліва. Вона додала, що завдяки зниженню ціни на газ компанія заощадить 2,5-3 млрд злотих (780-930 млн доларів).

За інформацією президента PGNiG, у зв'язку зі зниженням ціни громадяни Польщі з 2013 року платитимуть менше за споживання природного газу. "З січня 2013 року ціни на газ будуть нижчими", - повідомила Г.Пьотровська-Оліва, додавши, що остаточну ціну на газ для споживачів встановлює URE (Управління регулювання енергетикою).

За офіційною інформацією PGNiG, додаток до так званого Ямальського контракту (він передбачає імпорт до 10,2 млрд кубометрів газу до 2022 року) змінює цінову формулу імпорту російського газу до РП. Зазначається, що нова формула враховуватиме ринкові котирування цін як на нафтопродукти, так і на газ. Умовою реалізації нових домовленостей є відмова PGNiG від позову до "Газпрому" у Стокгольмському арбітражному суді через невиправдано високу з точки зору Польщі ціну на російський газ.

У першому півріччі 2012 року Польща платила за тисячу кубометрів газу понад 500 доларів, що вважається найвищою ціною серед усіх країн Євросоюзу. За оцінками експертів, середня ціна за тисячу кубометрів російського газу для країн ЄС становить 381 долар.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ