Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща вимагає вибачень від глави Європарламенту

Прем'єр-міністр Беата Шидло зажадала вибачень від голови Європарламенту, за некоректні висловлювання щодо політичної ситуації в Польщі. Про це повідомляє Польське радіо.

Глава Європарламенту, німець Мартін Шкльц у розмові з німецькою радіостанцією Deutschlandfunk висловив занепокоєння політичною ситуацією у країні над Віслою.

Шульц прокоментував загострення політичного протистояння у Польщі між партією Право і справедливість та її прихильниками й опозицією, зумовлене відкликанням п’ятьох суддів Конституційного трибуналу. Шульц вже кілька разів критикував політику партії Право і справедливість після перемоги у жовтневих виборах і попереджав, що відповідністю дій польської влади демократичним стандартам може зайнятися Європарламент.

«Те, що зараз відбувається в Польщі, має характер державного перевороту і є драматичним. Думаю, цього тижня, найпізніше – у січні – ми будемо дискутувати на цю тему у Європарламенті», - сказав Шульц в понеділок.

Глава ЄП поставив Польщу у ряд інших країн ЄС, де до влади прийшли праві популісти. Тому, на думку Шульца, Брюссель не повинен надмірно втручатися у дії національних урядів, адже це може тільки зміцнити позицію цих популістів.

«Слова Шульца вимагають пояснення», - заявила прем’єр Польщі Беата Шидло. За її словами, МЗС вже видало інструкцію послу Польщі при ЄС поспілкуватися на цю тему з главою ЄП.

«Міністр Вітольд Ващиковський вже зробив кроки, які зобов’язують нашого посла при ЄС порозмовляти з паном Шульцем. Не уявляю, чому політик, який займає настільки публічний пост у ЄС, формує свою думку про події виключно на підставі повідомлень ЗМІ. Я очікую, що Мартін Шульц не тільки припинить висловлюватися таким чином, але й вибачиться пере Польщею», - наголосила Шидло.

Нагадаємо, цими вихідними у польських містах відбувалися демонстрації прибічників Право і справедливості та їх опонентів, які об’єдналися у Комітет захисту демократії. Марш комітету у Варшаві зібрав: 50 тисяч учасників, прибічників ПіС – 15 тисяч.

Політичне протистояння у Польщі загострилося через рішення Сейму, де більшість має ПіС, відкликати п’ятьох суддів Конституційного трибуналу, раніше обраних депутатами Громадянської платформи. Президент Анджей Дуда швидко підписав акт призначення нових суддів, а канцелярія прем’єра Польщі відмовилася публікувати рішення Конституційного трибуналу від 3 грудня, яке ставить під сумнів правомірність дій Сейму та президента.

Однією з головних відмінностей у зовнішньополітичній програмі Права і справедливості і правлячої попередні 8 років Громадянської платформи є політика щодо Німеччини. Якщо для Платформи партнерство з Берліном було запорукою ефективної діяльності на арені ЄС, то ПіС вважає, що від цих взаємовідносин виграв тільки Берлін, тоді як поляки потребують більш самостійного курсу.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ