Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польщу можуть позбавити права голосу в ЄС

Європарламент (ЄП) у середу, 15 листопада, зробив формальний крок для можливого позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС (застосування статті 7 Лісабонського договору), - DW.

Європарламент в ухваленій критичній до Варшави резолюції наголосив, що ситуація в Польщі свідчить про "чітку загрозу серйозного порушення" європейських цінностей, включаючи принцип верховенства права. Резолюцію підтримали 438 депутатів Європарламенту, 152 депутати проголосували проти, 71 депутат утримався, йдеться в повідомленні на сайті Європарламенту.

Зокрема, європарламентарії особливо стурбовані дотриманням у Польщі фундаментальних прав, принципів розділу гілок влади і незалежності судової системи.

Резолюцією передбачена можливість звернення до Ради ЄС з вимогою активувати превентивний механізм, передбачений пунктом 1 статті 7. Ця процедура і може в подальшому призвести до втрати Польщею права голосу в Раді ЄС.

Серед іншого, резолюція закликає польський уряд не запроваджувати подальших змін до судової системи, якщо вони не гарантують в повному обсязі незалежність судів; виконати рішення Суду ЄС та призупинити вирубування Біловезької пущі; поважати свободу зібрань; засудити "ксенофобський і фашистський марш, який пройшов у Варшаві" 11 листопада; захистити права жінок шляхом надання вільного доступу до контрацепції та уможливлення екстреної контрацепції без медичного припису.

Комітет з громадянських свобод Європарламенту тепер повинен підготувати перелік порушень "європейських цінностей" Варшавою, після чого дупатати голосуватимуть за відповідне звернення до Ради ЄС.

Це вже вдруге за свою історію Європарламент звертається щодо початку застосування процедури згідно зі статтею 7 Лісабонського договору. Перша така резолюція була ухвалена в травні 2017 року щодо Угорщини. Європарламент також ухвалював дві резолюції щодо Варшави, в яких закликав дотримуватися принципів верховенства права.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ