Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польська комісія звинуватила екс-керівництво Польщі та Росії в маніпуляціях по Смоленській катастрофі

З записів чорного ящика були вирізані останні три секунди, а замість них були додані записи з російського реєстратора.

Польська комісія з розслідування причини Смоленської катастрофи за результатами своєї роботи заявила про факти маніпуляцій з даними бортових реєстраторів попередніх польських та російських комісій.

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що росіяни знайшли чорний ящик літака президента Польщі Леха Качинського через кілька хвилин після катастрофи, прослухали записи та помістили його в уламки, повідомляє "Радіо Польща".

"Комісія під керівництвом тодішнього глави МВС Польщі Єжи Міллера провела маніпуляції з отриманими даними бортових реєстраторів", - сказав член комісії Марек Домбровський.

Він додав, що комісія Міллера скоротила записи бортових реєстраторів.

Домбровський підкреслив, що із запису були вирізані останні 3 секунди, а замість них були додані записи з російського реєстратора, хоча польська сторона знала, що у його показах містяться численні неточності. Член комісії наголосив, що з показань іншого російського реєстратора було вирізано 5 секунд.

Польська комісія заявила, що уламки літака ТУ-154М лежали щонайменше за 60 метрів до берези, в яку, за російською версією, врізався літак. Комісія також повідомила, що уламки лівого крила ТУ-154М повинні були перебувати в різних місцях. На думку членів комісії, це повинно було означати, що в останній фазі польоту розташування літака відрізнялося від того, яке було зазначено у звітах російської і польської комісії.

Також відзначається, що тіло командувача ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка повинно було знаходитися поруч з тілами інших пасажирів, а не в кабіні пілотів, а тіла членів екіпажу були розкидані в трьох різних місцях.

Комісія встановила, що на тілах деяких жертв були виявлені сліди вогню, які не можна пояснити пожежею, що виникла на місці аварії.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ розбився літак Ту-154М з польським президентом Польщі Лехом Качиньським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 чоловік, що знаходилися на борту. Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулися до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ