Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польське МЗС вклало у львівський район «Підзамче» 150 тис. грн

Сьогодні, 17 грудня, у приміщенні монастиря Святого Онуфрія відбувається конференція, присвячена українсько-польському проекту «Ревіталізація Підзамче», який реалізовувався у Львові протягом року, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Цей проект надзвичайно важливий для нашого міста з багатьох причин. Одна з них – це поглиблення співпраці з польською сторони, адже цей проект ми реалізуємо з нашими партнерами з Інституту розвитку міст з Кракова. Вони навчають нас, як правильно проводити процеси ревіталізації, вдихнути нове життя в старі райони, зробити їх більш привабливими, підвищити якість життя мешканців. Це вже продовження проекту, який почався раніше, коли ми проводили дуже ґрунтовне дослідження самого району, його можливостей, що дійсно потрібно мешканцям, щоби покращити їхнє життя. В цій фазі проекту ми провели відновлення одного дитячого майданчика, облаштування подвір’я та покращення громадського простору біля станції Підзамче.

Участь мешканців – це ключ до успіху в нашому проекті. Ми намагались максимально залучати їх в нашу роботу для того, щоб вони відчули це право власності, свій внесок, адже в подальшому вони будуть відповідальними за стан тих об’єктів.

Загальна сума коштів, які були витрачені на цей проект – близько 200 тис. грн. Внесок міста Львова – 50 тис грн.. Решта коштів фінансувало Міністерство закордонних справ Польщі.

Планування робіт ми почали в березні цього року, ознайомлення з громадою. Ми не прийшли з готовими рішеннями, а проводили зустрічі з громадами, питали, що для них найважливіше та як саме, на їхню думку, ці місця мають виглядати після робіт. Тоді вже архітектори створювали такі зони, які будуть максимально комфортними», - зазначив Олександр Кобзарев, директор Інститут міста.

Загалом, за час проекту було відновлено 3 об’єкти: дитячий майданчик на вул. Богдана Хмельницького, 66-72, внутрішнє подвір’я за адресою вул. Богдана Хмельницького, 83-87 та площа Кринична біля залізничної станції Підзамче. Активність, з якою мешканці долучалися до проекту, дала зрозуміти, що подібні ініціативи мають велике майбутнє у Львові та здатні суттєво змінити як окремо взяте подвір’я, так і район загалом.

«Реалізація цього проекту підтримується Міністерства закордонних справ Польщі. Основна мета – це швидше не відновлення або збереження історичних пам’яток, а розвиток громадянського суспільства. Завдяки співпраці ми змінюємо свідомість мешканців цих територій, їхній підхід до власного простору. Ще декілька років тому, коли ми проводили попереднє обстеження, головною проблемою було відсутність надії. Люди казали, що районом ніхто не цікавитись і ніхто цього робити не буде. Однак ми запропонували провести конкурс, питали в людей, як вони бачать свою участь в проекту. Власне на основі такого опитування ми вибрали об’єкти, де мешканці висловили бажання допомогти та долучитися», - повідомив Войтек Ярчевські, заступник директора Інституту розвитку міст з Кракова.

Додамо, в рамках проекту також було розроблено туристичний путівник по Підзамче – цей район Львова має давню та цікаву історію, про яку знає не кожен львів’янин, і туристичний путівник може показати район з нової сторони.

«Підзамче – це незаслужено забута територія в місті, хоча насправді дуже важлива, адже пов’язана зі старим Львовом. Коли князь жив на Замковій горі, тут творилося життя міста. На Підзамче збереглась планувальна структура та храми, які фактично зараз не долучені до туристичного процесу. Тому ще одна важлива мета, яку реалізує цей проект – відтягнення туристичних потоків від центру міста. Якщо піднести загальний рівень цієї території, то, звичайно, сюди також підуть туристи, бо вони захочуть побачити оці початки Львова.

Якось так склалося, що в певний час цей район став промисловим, проте зараз є реальна можливість не тільки покращити якість життя, що дуже важливо, а й перенести туристичні акценти на Підзамче», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища. 

Довідка

Проект «РевіталізаціяПідзамче» реалізується Інститутом міста (Львів) та Інститутом Розвитку міста (Краків) в рамках Комплексної стратегії розвитку Львова та є продовженням проекту Ревіталізації району Підзамче. Його фінансує Міністерство закордонних справ Республіки Польща в рамках програми Polska Pomoc.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ