Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Польські довоєнні фільми знайшли в архівах Лондона
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Польські довоєнні фільми знайшли в архівах Лондона

Шедеври польської довоєнної кінематографії повертаються на Батьківщину. Архівні матеріали, знайдені в Лондоні, дозволяють відтворити два довоєнні фільми, з яких у Польщі збереглися лише фрагменти. Йдеться про картини «Роберт і Бертран» Мечислава Кравіча та «День великої пригоди» Юзефа Лейтеса

1 лютого Інститут Сікорського у Лондоні урочисто передав фільми Національній фільмотеці. Анна Сенкевич-Роговська, директор національної фільмотеки, сказала, що, коли фрагменти, привезені з Лондону, будуть відреставровані і їх з’єднають із тими, які вже знаходяться у польських фондах, картини вдасться відтворити майже повністю. «Можна сказати, що ці фрагменти повертаються з еміграції», – додала у розмові з Польським Радіо Анна Сенкевич-Роговська.

Шедеври потрапили до польського консульства в Лондоні, котре перед і під час війни показувало ці фільми польським іммігрантам та іншим жителям королівства. До Інституту Сікорського в західному Лондоні фільми передали, коли стало відомо, що польські дипломатичні осередки перейдуть під управління комуністичного уряду.

Міхал Пеньковський із Національної фільмотеки сказав, що один із фільмів, «Роберт і Бертран» 1938 року, дуже важливий хоча б з огляду на склад акторів. «Головні ролі виконують Евгеніуш Бодо і Адольф Димша, з ними грає популярна тоді Хелена Гроссувна. До цього часу цей фільм був відомий навіть не з фрагментів, а з їх решток», – підкреслив Міхал Пеньковський.

Polskie Radio dla Zagranicy

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ