Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Польські музиканти заспівають у Львові, аби зібрати гроші на реставрацію козацької чайки

У неділю, 27 листопада, у клубі «Дзиґа» на вул. Вірменській, 35 о 18.00 відбудеться унікальний концерт, де польські музиканти співатимуть морські пісні – шанти. Усі кошти, зібрані на концерті, підуть на відновлення української легенди – козацької чайки «Пресвята Покрова», яка нині перебуває у порту Понт-Авент на Заході Франції.

«Життя на кораблі – це не лише радість плавання та свобода, як це уявляється нині, це передусім важка щоденна праця, туга за рідними, що чекають на березі. Усе це й відображено в шантах, що їх співали матроси ще від XV ст. Це дивовижні історії з-під вітрил, звичаї, ритуали і традиції, які культивуються і передаються серед моряків з покоління в покоління. І, звісно, ці пісні близькі й нам, адже українське козацтво віддавна славилося своїми морськими походами на чайках», - розповідає Тарас Бенях,один з організаторів концерту, голова Львівського козацького товариства «Кіш», художник та капітан команди «Пресвятої Покрови».

Власне, щоб відновити давні традиції українського мореплавства, 1991 р група ентузіастів взялася сконструювати за давніми кресленнями унікальний човен – козацьку чайку «Пресвята Покрова». Відтоді команда вітрильника здійснила близько 15-ти морських походів, брала участь у десятках змагань, фестивалів, зйомках фільмів та святкувань, під час яких презентувала традиції нашої держави майже у всіх європейських країнах. «На жаль, останні п’ять років, спочатку через економічні чинники, а пізніше – через політичні події, команда чайки не мала можливості здійснювати походи, тож човен стояв у порту і, без належного догляду, нищився. З весни 2016р оновлена команда чайки, з допомогою небайдужих українців, поляків та французів, спромоглася провести ремонті роботи на 70%! Та, щоб відновити чайку повністю, потрібно ще 60тисяч грн. Цю суму ми нині намагаємося зібрати, зокрема, на Спільнокошті. Тож, щоб допомогти нам, польські колеги й запропонували провести концерт у Львові», - каже Тарас Бенях.

Серед виконавців команда найстаріших польських шантменів «Старі дзвони», добре відомий вокальний дует Домініки Жуковської і Анджея Корицького, капітан вітрильника «Чорна Завіса» - Вальдемар Мєчковский та секстет «Кланг». На концерті звучатимуть не лише класичні шанти, а й авторські пісні сучасних моряків, балади та джазові композиції. Також буде нагода побачити й почути типові матроські інструменти: концертіні та кості. Спеціальним гостем буде український гурт «Міклухо Маклай», який виконає традиційні пісні козаків, що ходили на чайках.

Тож усіх, хто хоче пізнати смак далеких мандрів та відчути запах моря, Львівське козацьке товариство «Кіш» та команда чайки «Пресвята Покрова» запрошують на концерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ