Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Польський прикордонник нахамив українській офіційній делегації

Учора, 21 лютого, у Польщі стався черговий прикрий інцидент. Польський прикордонних дозволив собі хамську манеру спілкування із офіційною українською делегацією. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомила журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Отже учасники делегації, які мали при собі всі документи та листи, а також спілкувалися попередньо з місцевою владою, прибули  на цвинтар у Верхраті, де поховані як українці, так і поляки. Саме на цьому цвинтарі восени минулого року пам’ятний знак загиблим був зруйнований вандалами.

«Машина була припаркована поруч. Прикордонна служба Польщі зупинилась біля авто, нас покликала. Це все цілком законно і нормально, бо мають право перевірити документи. Однак навіть ненависна форма спілкування одного з польських прикордонників (він не представився), мені теж цілком байдужа, його зло-його проблема. Однак пане посол Ян Пєкло, чи має право прикордонник, який на службі, провокувати на історичні теми? Чи має право звинувачувати, чому ми пішли на "бандерівський цвинтар", хоч там спочивають і поляки... Оскільки у нас все було гаразд з документами, віддавши нам паспорти, польський прикордонник кинув: "Їдьте туди, де "злочинна бандерівська банда" спалила все село". Про цей хутір я дуже добре знаю і знаю його трагічну історію, як все там відбувалось у 1944 році. Однак, чи має право прикордонник вказувати, куди кому їхати? Ображати і звинувачувати, коли він на державній службі? Якщо він так спілкується з офіційною групою, то як спілкується з простими українцями, виникло у мене таке запитання», - написала Галина Терещук.

В коментарі Гал-інфо, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який також був у складі делегації, розповів,  що просто шокований тим, як польські прикордонник дозволяє собі поводитися з українськими громадянами.

«Ми пішли на цвинтар, де був зруйнований пам’ятний знак. Його встановили і місцевим мешканцям, і воїнам УПА. Поїхали ми туди, бо хочемо відновити його. Це нормально, що прикордонники перевірили наші документи, адже це прикордонна зона. Однак один із них у досить грубій формі наказав мені «сядь у машину!». Коли перевірили документи, почалися якась незрозуміла полеміка, мовляв, «чого їздите по бандерівських цвинтарях». Розпитували, де ще ми були, а потім один із них сказав, мовляв, їдьте туди де «бандити» знищили ціле село», - сказав Святослав Шеремета.

Він наголосив, що такий тон розмови просто не припустимий, і він навіть уявити собі не може, як такі прикордонники спілкуються з іншими українськими громадянами.

«Все це наслідок антиукраїнської істерії у Польщі. Дуже прикро, що необдумані дії деяких польських політиків спричинили перенесення конфліктів на побутовий рівень», - зазначив Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ