Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поляки хочуть перепоховати знайдені на Львівщині рештки своїх вояків

31 жовтня перший заступник головиЛьвівської обласної ради, співголова обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій Петро Колодій і заступник голови комісії з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради, директор КП ЛОР „Доля” Святослав Шеремета зустрілися із секретарем Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіки Польща Анджеєм Кунертом. На зустрічі також були присутні начальник відділу закордонних справ Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Мацей Данцевич та віце-консул Республіки Польща у Львові Марцін Зєнєвіч, повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Вітаючи польських гостей, Петро Колодій відзначив, що протягом останніх двох років співпраця між Польщею та Львівщиною у напрямку національної пам’яті покращилася. Сьогодні є розуміння того, що кожна нація має право на своїх героїв. Політики ставлять своїм завданням розвиток добросусідських відносин між народами.

Під час зустрічі обговорювалось питання перезахоронення польських солдатів, які загинули у вересні 1939 року під час боїв з військами Вермахту. Польська сторона планує ексгумувати і перепоховати вояків, тіла яких віднайдені на території Львівської області. Додатково обговорили низку інших проектів, які заплановано спільно реалізувати у 2013-2014 роках.

Святослав Шеремета у ході зустрічі підкреслив, що Львівська обласна рада робить усе необхідне для увічнення пам’ять українців не тільки на теренах України, але і за її межами, зокрема, на теренах Республіки Польща. Тому під час зустрічі з польськими партнерами було обговорено низку дуже важливих проектів. Зокрема йшлося про проведення пошукових та ексгумаційних робіт із проведенням, у майбутньому, перепоховання загиблих українців на теренах Підкарпатського, Любельського воєводств Республіки Польща, а також про проекти щодо відновлення окремих українських поховань та українських кладовищ на території Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ