Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Популярність російської мови у пострадянських країнах падає

Популярність російської мови у пострадянських країнах падає, - BBC Україна.

Про це свідчать дані, зібрані організацією Euromonitor International та наведені у британській Financial Times. Як зазначає видання, за останні 20 років російська втратила там більше позицій, ніж будь-яка інша мова.

"Зменшення впливу цієї мови свідчить і про зменшення впливу Москви, тоді як президент Росії Володимир Путіна намагається підтвердити важливість колишньої супердержави на світовій арені за допомогою військових втручань у Сирію та Україну", - пише газета.

Найбільше ці процеси відчуваються у Казахстані, де 20% людей переважно спілкувалися вдома російською у 2016 році, тоді як ще 15 років тому таких було 33%. Зменшення кількості людей, що здебільшого вживають російську, спостерігається і у країнах Балтії, а також в Україні. У 1994 році таких було 33%, а минулого року - вже 24%.

Експерти пояснюють такі тренди політичними причинами, наголошує видання.

"Ці країни перебували у полоні радянської влади, тож після звільнення вони захотіли позбавитися від її атрибутів, в тому числі і мови", - цитує Financial Times Кріса Віфера із консалтингової компанії Macro-Advisory. "Частково це було спрямоване на те, щоб віддалитися від російського впливу у культурному та особливо у політичному сенсі через побоювання, що завдяки російській мові Москві буде легше впливати на їхню політику".

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ