Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко і Кіска відкирили двері до Європи

Сьогодні, 11 червня, Президент Петро Порошенко разом з Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою взяв участь у символічній церемонії відкриття дверей до Європи на словацько-українському кордоні з нагоди запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Шенгенської зони, - повідомило Офіційне інтернет-представництво Президента України.Слова

«Насправді ми цього дуже довго чекали. І це історична мить, коли ми руйнуємо паперову завісу, яка відділяла Україну від Європи», - сказав Петро Порошенко під час церемонії.

Глава держави підкреслив: «Це означає, що Україна зробила величезні реформи. Ми разом, спільними зусиллями змінили країну. А наші партнери з Європи дотримались свого слова і двері Європейського Союзу, двері наших друзів і партнерів відкриті для нашої великої 45-мільйонної нації, для українського народу».

Петро Порошенко впевнений , що цей день назавжди закарбується в історії України як остаточний вихід нашої держави з Російської імперії і повернення України до родини європейських народів. Він нагадав, що саме заради цих цінностей, європейських цінностей три з половиною роки тому українці вийшли на Революцію Гідності, вимагаючи реформ і європейської інтеграції.

«І сьогодні воля народу імплементована і перше, надзвичайно важливе досягнення ми з вами зробили. Саме зараз волю, свободу, демократію найкращі українці – воїни Збройних Сил та інших збройних формувань захищають на Сході нашої держави», - підкреслив Президент.

За його словами, сьогодні цим правом може скористатись кожен українець, уже більше 4 млн українців, які мають біометричні паспорти. «На сьогоднішній день ці паспорти не потребують жодних віз, жодної паперової тяганини, жодних зборів, жодних черг», - додав Президент.

Петро Порошенко наголосив, що відтепер цінність українського паспорту значно зросла. «Сьогодні кожен українець може і має можливість випити фантастичну каву у Братиславі, чи полетіти лоукостом у Варшаву, чи відвідати віденську оперу», - зауважив він.

Президент також підкреслив, що українська влада, зі свого боку, робить все щоб зробити такі подорожі до Європи більш доступними. «Запустили нові потяги до сусідніх європейських країн, разом з нашою митною та прикордонною службами спільно облаштовуємо пункти пропуску і будемо робити єдиний контроль з нашими  словацькими, польськими, румунськими і угорськими партнерами, як символ дружби і довіри між нашими країнами», - повідомив Петро Порошенко.

«Хочу сказати, що чим більший прогрес ми демонструємо на шляху реформ, тим більше аргументів у мене і в українського народу з’являється для того, щоб надати Україні перспективу членства в Європейському Союзі», - сказав Президент і зазначив, що відповідно до статті 49 Римського статуту, Україна є європейською державою.

Глава Української держави подякував Президенту Словаччини за тверду підтримку його країною української територіальної цілісності, суверенітету, незалежності і українських реформ. «Це позиція справжнього друга і партнера», - зазначив він.

Петро Порошенко підкреслив: «Ми впевнені, що спільно з нашими такими надійними друзями і адвокатами України в Європейському Союзі, ми зможемо продовжити наш шлях реформ, продовжувати кардинальні європейські зміни нашої держави, продовжити наше повернення до Європи. У мене є всі підстави для того, щоб бути переконаним у цьому».

Президент Словацької Республіки Андрей Кіска привітав Україну із запровадженням безвізового режиму і наголосив, що цей день важливий не тільки для українців, а й для словацького народу: «Дорогі сусіди, вітаємо в Європі». «За цим днем приховано багато зусиль, приховано багато важкої роботи. Україна виконала свої обіцянки, так само зробив і Європейський Союз», - зазначив він.

Андрей Кіска закликав Україну продовжувати проводити реформи. «Словаччина і її політики будуть підтримувати вашу державу, щоб вона прямувала до Європейського Союзу, до якого ви належите», - зазначив Президент Словаччини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ