Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Порошенко назвав умову купівлі російського газу

Україна стала по-справжньому енергетично незалежною країною і може дозволити собі вирішувати, у кого купувати газ. При цьому наша держава може купувати й російський газ, якщо він буде дешевий, чесний та некорупційний. Про це Президент Петро Порошенко сказав у четвер під час робочої поїздки на Одещину, інформує прес-служба глави держави.

«Вони (Газпром - ред.) стукають – може візьмете наш газ? Та ні – у нас все гаразд. Якщо він буде дешевий, якщо він буде чесний, некорупційний – будь ласка», - сказав Президент та зазначив, що це є важливим, в тому числі і для зниження тарифів для людей.

Він наголосив на важливості для України рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким задоволені вимоги НАК «Нафтогаз України» у справі проти російського Газпрому. Порошенко підкреслив, що відповідно до цього рішення, ціна на газ знижується більш ніж на 130 доларів за 1 тис. кубометрів, порівняно з «абсолютно злочинним контрактом, який був підписаний у 2009 році».

«Уявіть собі, в чиї кишені йшли ці 130 доларів. І 45 млрд коштів за умовою «бери або плати», яка була в цьому контракті», - сказав Президент.

Він додав: «Чому ми в суд пішли тільки зараз? А до цього усі сварили цей контракт, а до суду ніхто не йшов. Бо на голці були. І лише зараз, ми рішучими діями виграли це, забезпечивши нашу енергетичну незалежність, забезпечивши справедливу ціну назавжди. Це важлива перемога».

«Двадцять років Україна була на голці корупції і залежності від Російської Федерації (у постачанні газу - ред.)», - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав про передноворічні перемовини, які щороку відбувалися у попередні періоди. «Весь час були переговори щодо постачання газу Україні. Весь час звинувачували Україну – то ми газ крадемо, то ми транзит не можемо забезпечити. Що відбулося за останні два роки – ми енергетично незалежні», - підкреслив глава держави.

Він повідомив, що в Україна стала по-справжньому енергетично незалежною країною і може дозволити собі вирішувати, у кого купувати газ.

Як повідомлялося, 22 грудня Нафтогаз заявив про перемогу над російським Газпромом у Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на постачання газу за всіма спірними питаннями.

За даними української компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги Газпрому за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд дол. 

Крім того, Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів закупівлі газу у Газпрому більш ніж у 10 разів, відповідно до фактичних потреб в імпорті газу. 

Ціну на газ, отриманий Нафтогазом у ІІ кварталі 2014 року, знижено на 27% – з 485 дол. за тисячу кубометрів до 352 дол. за тисячу кубометрів.

Нафтогаз оцінює загальний позитивний ефект рішень арбітражу більш ніж у 75 млрд дол. за весь термін дії контракту на постачання газу.

Нафтогаз також вимагає до 16 млрд дол. в арбітражі за транзитним контрактом; рішення очікується 28 лютого 2018 року.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ