Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Порошенко присудив Аді Роговцевій премію ім. О. Довженка

Президент Петро Порошенко присудив Державну премію імені Олександра Довженка 2017 року за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва народній артистці України, лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка, Герою України Аді Роговцевій. Про це повідомило офіційне інтернет-представництво Президента.

Розмір Державної премії України імені Олександра Довженка цьогоріч становитиме двісті тисяч гривень, зазначається у документі.

Також Петро Порошенко призначив гранти Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення і реалізації творчих проектів. Режисер Ольга Гаврилова отримає грант у розмірі 59 тисяч гривень для виробництва анімаційного короткометражного фільму «Світ навпаки», режисер Максим Наконечний - 68 тисяч гривень для виробництва ігрового короткометражного фільму «Новий рік у сімейному колі», а режисер Ернес Сарихалілов -  93 тисячі гривень для виробництва ігрового короткометражного фільму «Цвях».

Загалом на розгляд Експертної комісії, створеної при Держкіно для оцінки проектів на здобуття грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії у 2017 році, було представлено дев’ять проектів – три неігрових фільми, чотири ігрові та два анімаційних.

Три проекти-переможці серед інших виділяються яскравими образами, актуальністю тематики та потенціалом розвитку самого проекту, відтак комісія рекомендувала саме їм надати гранти Президента України.

Проект анімаційного короткометражного фільму «Світ навпаки» представила компанія «Студія «Червоний собака». «У світі, де все навпаки, порозумітись складно. Як знайти спільну мову з тим, хто тобі подобається, але радикально відрізняється від тебе? Може варто змінити себе?», - запитують автори фільму.

Проект ігрового короткометражного фільму «Новий рік у сімейному колі» представила компанія «Табор». У стрічці йдеться про сім’ю, яка змушена вперше зустрічати Новий рік на новому місці. Попри всі намагання, звичного святкового настрою немає і все йде шкереберть. Майже все.

Проект ігрового короткометражного фільму «Цвях» представило громадське об’єднання «КримСОС». Фільм – історія про хлопчика, який із балок зруйнованого будинку виймає старі цвяхи. По дорозі додому він випадково розсипає цвяхи і стикається з агресією водія, що пробив шину одним із цвяхів. Незважаючи на перешкоди, хлопчик збирає цвяхи, що розсипалися, і довозить їх для будівництва нового дому.

Конкурс на здобуття гранту Президента України у галузі кінематографії проводиться Державним агентством України з питань кіно з 1999 року. Його мета – надання державної фінансової підтримки молодим митцям для створення і реалізації соціально значущих творчих кінематографічних проектів. Грант може отримати молодий діяч у галузі кінематографії віком до 35 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ