Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко сподівається, що візи в ЄС скасують вже у Ризі

Президент України провів зустріч з Міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Ринкевичсом, - прес-служба Президента України.

Президент України провів зустріч з Міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Ринкевичсом, який здійснив свій перший візит в Україну в якості глави зовнішньополітичного відомства країни, що перейняла головування в Європейській Раді з 1 січня 2015 року.

Президент України подякував Латвії за постійну та наполегливу підтримку незалежності та територіальної цілісності України і висловив сподівання на успішне проведення Саміту «Східного партнерства», який запланований в Ризі в травні 2015 року. Президент заявив, що Україна успішно реалізовує другу фазу Плану дій з візової лібералізації, зокрема запроваджує біометричні паспорти. «Українці дуже сподіваються на запровадження безвізового режиму для подорожей до ЄС як на практичний результат Ризького саміту. Це буде дуже символічно », - наголосив Петро Порошенко.

Президент вчергове підкреслив, що «єдиним шляхом деескалації на Донбасі є повне виконання Мінських домовленостей. На жаль, цього не відбувається, адже україно-російський кордон залишається відкритим для надходження військової техніки, а режим припинення вогню постійно порушується з боку бойовиків».

В свою чергу, Міністр закордонних справ Латвії наголосив, що його країна завжди «мала і матиме дуже жорстку позицію стосовно непорушності кордонів та територіальної цілісності України, а також щодо невизнання незаконної анексії Криму».

Едгарс Ринкевичс відзначив важливість координації зусиль європейської дипломатії для підтримки України та єдності напередодні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Міністр також підкреслив, що зараз в Європейському Союзі ведеться активна робота для розуміння того, яка допомога потрібна Україні і що необхідно для посилення конкурентоспроможності економіки України.

Президент України та Міністр закордонних справ Латвії також обговорили питання макрофінансової допомоги для України і додаткові можливості для її виділення з боку ЄС.

Співрозмовники приділили особливу увагу необхідності спільних зусиль для протидії інформаційній пропаганді з боку Росії. Петро Порошенко наголосив на важливості практичної реалізації ініціативи низки країн ЄС та України щодо запровадження пан-європейського російськомовного каналу як джерела об’єктивної інформації. Глава держави заявив, що рішення про створення такого каналу могло б стати ще одним практичним результатом Саміту «Східного партнерства» в Ризі.

Петро Порошенко та Едгарс Ринкевичс домовилися поглибити співпрацю на двосторонньому рівні, зокрема в освітній сфері. Так, вже найближчим часом, п'ятнадцять українських студентів отримають стипендії на навчання у Латвії. Офіційна Рига також готова надавати Україні практичну допомогу в питаннях обміну досвідом щодо реформ, стандартизації та реалізації зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ