Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Посол Швеції зустрівся зі студентами Львівського університету ім. І.Франка

У рамках свого першого офіційного візиту до Львова Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат зустрівся зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка. Повідомив прес-центр університету.

Андреас фон Бекерат розпочав роботу на посаді Посла Швеції в Україні 2 вересня 2013 року.Раніше шведський дипломат працював заступником Голови Місії, радником Посольства Швеції у Лондоні. Його дипломатична біографія також охоплює роботу в Берліні, Москві, Бухаресті.

Це перший візит новопризначеного посла до Львова, «надзвичайно красивого міста» за його словами, та Університету, де Андреаса фон Бекерата вразив рівень володіння шведською мовою студентів, котрі її вивчають.

Зустріч пройшла у динамічному форматі бліц-питань і відповідей, на що зорієнтував присутніх шведський посол після свого представлення, сподіваючись, що його перший візит до Університету не перетвориться на лекцію. «Мені цікаві ваші думки, погляди, цінності й пріоритети», – наголосив дипломат.

Посол виділив два основні завдання своєї дипломатичної служби. Насамперед, і що найважливіше,– це сприяння зближенню України з Європейським Союзом, яке буде можливим завдяки підписанню Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС у ході Вільнюського саміту «Східного партнерства» 28-29 листопада 2013 р. На думку посла, це стане«основою реформ, які наблизять Україну до євростандартів, підвищать її конкурентноспроможність на європейському ринку – найбільшому у світі». Іншим важливим своїм завданням дипломат назвав зближення шведського й українського народів: «Я б хотів, аби більше українців мали можливість відвідати Швецію, а шведи – Україну. Це дуже важливо для мене».

Андреас фон Бекерат запевнив, що «підписання Угоди також стане «зеленим світлом» для інвесторів з інших країн», адже «для ведення успішного бізнесу потрібен сприятливий клімат». Таким чином Україна покаже свою готовність вирішувати проблеми, пов’язані з верховенством права та веденням бізнесу. Дипломат зауважив, що будучи на дев’ятому місці серед великих інвесторів в Україні, Швеція має широкі економічні інтереси не лише у сфері сільського господарства, а й в ділянці ICT-бізнесу й інших сферах. Шведські підприємці готові збільшити інвестиції в українську економіку, оскільки вважають її дуже перспективною.«Ваша країна має високоосвічених компетентних працівників, що також важливо для планування бізнесу. Потенціал України – колосальний», – резюмував посол.

Проте Андреас фон Бекерат зауважив, що здебільшого український народ має надто великі сподівання на підписання Угоди про Асоціацію, але «вона не змінить життя за одну ніч». За його словами, Угода – це «основа, сприятливий ґрунт для розвитку і передусім довготривалого вдосконалення; це «рука допомоги» в запровадженні реформ задля досягнення прогресу, який не став би можливим без ЄС».

Щодо загальновідомих економічних проблем між Україною та Росією, посол «не розуміє,у чому може існувати загроза від підписання Угоди для Росії», та сподівається,що Росія таки побачить свою вигоду в цьому.

У ході зустрічі йшлося також про відносини України та Швеції і можливість налагодження безвізового режиму. Посол розповів про пропозицію спрощення процедури отримання візи, яку зробило Посольство Королівства Швеції, та вимоги щодо цього питання,які повинен виконати український уряд. «Я сподіваюся, що ми рухатимемося до відкритих кордонів, до безвізового режиму, це нас зблизить», – зауважив дипломат.

Проблему безробіття молоді України та Швеції Андреас фон Бекерат окреслив як проблему європейського масштабу. Вирішення її він убачає в урядовому сприянні приватному бізнесу, підтримці інноваційних починань молодих людей.

Коментуючи існування різних думок в українському суспільстві щодо входження до ЄС чи Митного союзу, Андреас фон Бекерат наголосив: «Це проблема Вашого вибору,тільки Вашого. Українці повинні стати більш упевненими. Ви – сильні,талановиті, розумні, проте, не повинні робити вибір на догоду Брюсселю чи Москві, а задля українського народу. Аби люди в Україні, у Львові чи інших містах були щасливими».

Студентів також цікавили питання вивчення та функціонування шведської й англійської мов у Королівстві Швеція, а також налагодження активної співпраці між шведськими університетами та ЛНУ ім. Івана Франка.

Наприкінці зустрічі посол закликав молодь багато подорожувати, переймати досвід, вивчати мови та не забувати про своє коріння, повертатися в рідну країну, аби втілювати здобутий досвід на практиці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ