Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Посол США в ОБСЄ: умовою для поліцейської місії на Донбасі є стійке перемир’я

Постійний представник США при ОБСЄ Данієл Бер називає стійке припинення вогню на Донбасі умовою, необхідною для розгляду можливості введення в регіон поліцейської місії.

«Фокус наразі на відновленні припинення вогню, що є передумовою для всього іншого… Після цього необхідно буде оцінити, яке подальше розширення заходів безпеки необхідне для того, щоб провести вільні і чесні вибори, але перший крок, незалежно ні від чого, – припинення вогню», – сказав Бер під час телефонної прес-конференції.

Бер додав, що чинна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, згідно зі своїм мандатом, є цивільною місією з неозброєними спостерігачами і має такою залишатися.

«Ми повинні подивитися, додатково оцінити, коли настане стабільне припинення вогню, які додаткові інструменти безпеки можуть бути необхідні й можуть бути можливі. Очевидно, одним із варіантів, який обговорюється, є поліцейська місія, присутність сил безпеки певного роду, а СММ продовжить бути неозброєною місією», – сказав посол.

Бер додав, що ситуація на сході України «за останні тижні серйозно погіршилася».

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт додав, що це відбувається з вини Росії, яка «продовжує підживлювати конфлікт, постачаючи (проросійським сепаратистам – ред.) озброєння, боєприпаси, пальне й інше».

Від кінця квітня на сході України мав би діяти режим припинення вогню на Донбасі, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушенні режиму тиші.

Україна раніше виступила з ініціативою розміщення на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ, але проти реалізації ідеї виступала Москва і підтримувані Росією сепаратисти.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр нещодавно заявив, що ОБСЄ розглядає можливість відправлення поліцейської місії в контрольовані сепаратистами райони Донбасу на період проведення там місцевих виборів.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ