Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Посол України у Нідерландах прокоментував "картинний" скандал

Україна та Нідерланди в минулому мали позитивний досвід повернення культурних цінностей.

Про це в коментарі Укрінформу розповів посол України у Нідерландах Олександр Горін, коментуючи ситуацію, що виникла навколо картин, викрадених із музею Фрісландії у 2005 році, які начебто можуть знаходитися в Україні. Зокрема, посол нагадав ситуацію, коли Україна у 2004 році в односторонньому порядку повернула колекцію, що зникла під час Другої світової війни.

"Україна має гарну репутацію у справі реституції культурних цінностей, зокрема з Нідерландами. У 2004 році Україна в односторонньому порядку передала 139 малюнків з колеції Кьонігса, яка була втрачена після Другої світової війни", - сказав він.

Мова йде про колекцію Франса Кьонігса, яка за вказівкою Гітлера була вивезена із Нідерландів, а після війни вивезена у СРСР. Частина колекції знаходилася у музеї Варвари та Богдана Ханенків, а у 2004 році Україна передала Нідерландам ці цінності.

Говорячи про теперішню ситуацію, Горін відзначив, що наразі уряд Нідерландів не сумнівається, що картини будуть повернуті власникам, якщо їх знайдуть в Україні. Зокрема, цю позицію у парламенті озвучила міністр торгівлі і розвитку співробітництва Ліліан Плоумен.

Дипломат відзначив, що Україна готова всіляко сприяти у цій справі.  Водночас посол підкреслив, що перш за все має бути проведене офіційне розслідування. "Нідерландська сторона раніше інформувала українську сторону, але не детально і не конкретно щодо колекції картин, яка зникла у 2005 році з музею у місті Хоорн. Звичайно, після цього ця інформація була опрацьована у МВС та МЗС і відповідні органи почали пошук колекції. Дирекція музею ж вирішила самостійно вступити в переговори про повернення колекції з особами, які могли мати, а могли й не мати, до неї доступ, і їм не вдалося цього зробити", - пояснив він. 

За словами Горіна, на даний момент Україна чекає офіційного запиту з боку голландської сторони.

Раніше глава Національної поліції Хатія Деканоідзе заявила, що Україна чекає на офіційний запит щодо цієї справи з боку голландської прокуратури та запрошує голландських слідчих долучитися до розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, минулого понеділка на сайті нідерландського музею Westfries з'явилося повідомлення, що викрадена з цього закладу у 2005 році колекція картин голландських художників знаходиться в Україні. За повідомленням музею, у липні 2015 року дві людини, які представилися як учасники українського добровольчого батальйону, повідомили голландське посольство в Києві, що володіють повною колекцію картин, вкрадених із Westfries і зажадали викуп у 50 мільйонів євро.

Борис Гуменюк - один із зазначених переговорників - заперечує всі звинувачення і стверджує, що представник голландського музею сам просив його допомогти повернути картини, знайдені під час бойових дій в одному з будинків поблизу Донецька, та пропонував винагороду.

Колекція зникла із Westfries у ніч проти 9 січня 2005 року. Загалом зникли 24 картини і 70 виробів зі срібла, які були основою колекції XVII і XVIII століття. Нині представники музею припускають, що вкрадені витвори мистецтва мають намір перепродати третім особам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ