Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Пов’язані з росіянами фірми охороняють об’єкти стратегічних підприємств України, – «Схеми»

Державні стратегічні підприємства України охороняють фірми, пов’язані з громадянином Росії Савелієм Житомирським, йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший». Він очолює петербурзьку корпорацію «ТИРА», головними клієнтами якої є Міністерство оборони і ФСБ Росії.

Як з’ясували журналісти, офіційно Савелій Житомирський є власником лише однієї охоронної фірми в Україні – київського агентства безпеки «Легіон-Київ». Але Антимонопольний комітет встановив, що цей російський бізнесмен також пов’язаний щонайменше зі ще двома – агентством безпеки «Легіон» і «Енергобезпека-Комплекс».

За даними офіційного «Вісника державних закупівель», починаючи з 2014 року пов’язані з Савелієм Житомирським охоронні фірми виграли в Україні тендерів на суму понад 10 мільйонів гривень. Серед клієнтів опинилися такі українські стратегічні державні підприємства, як «Укрзалізниця», «Укртрангаз» і «Укренерго».

На даний час фірма «Енергобезпека-Комплекс» охороняє лінії електропередач, які постачають електроенергію в міста Запорізької, Дніпропетровської, Черкаської областей із найбільшої в Україні та Європі атомної електростанції – Запорізької.

Також «Енергобезпека-Комплекс» охороняє у Волинській і Львівській областях об’єкти «Укртрансгазу» – оператора вітчизняної газотранспортної системи, через яку здійснюється транспортування газу для споживачів України та Європи.

Крім того, агентство безпеки «Легіон» і «Енергобезпека-Комплекс» подали заявки на участь в тендері з охорони об’єктів «Украероруху» – підприємства, яке надає аеронавігаційні послуги всім повітряним суднам в українському небі. Однак наміри споріднених охоронних фірм «розіграти» тендер між собою, зімітувавши конкуренцію, було викрито і тендерний комітет скасував тендер.

Сам Савелій Житомирський у коментарі «Схемам» заперечив свою причетність до перерахованих охоронних фірм, запевнивши, що не має бізнесу в Україні.

Радіо Свобода звернулося до СБУ з питанням, чи знають вони про ситуацію з охороною держоб’єктів. У Службі безпеки України проінформували, що зараз Савелій Житомирський вже не є власником агентства безпеки «Легіон-Київ». «Схеми» з’ясували, що тепер замість росіянина там працює його родичка Ірина Адамова.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ