Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Працівники КП Доля віднайшли масове поховання часів Першої світової
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Працівники КП «Доля» віднайшли масове поховання часів Першої світової

Працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді, спільно із партнерами ДП «ОАСУ Подільська археологія» з міста Тернопіль, проводять розкопки масового санітарного поховання полеглих у боях на горі Лисоня у літку 1916 року

У коментарях щодо проведення пошукової експедиції секретар Державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета сказав: «Під час пошукових робіт працівниками КП ЛОР «Доля» та нашими партнерами із підприємства «Подільська археологія» було виявлено масове санітарне військове поховання. За віднайденими артефактами вдалося з’ясувати, що тут поховані вояки різних воюючих сторін – військові Австро-Угорської монархії, німецької кайзерівської та російської імперської армій. Ми свідомі того, що серед захоронених тут, на Лисоні, вояків найвірогідніше є чимало українців, які були у війську як Австро-Угорщини, так і в російських полках.

Виявлене поховання, як можна бачити, облаштоване було у звичайному воєнному фронтовому окопі.  Очевидно, що воно було створено вже після воєнних баталій, оскільки останки в похоронних ямах знаходяться у хаотичному порядку – скинені будь-як один на одного, а не лежать, як це буває в процесі урочистого поховання. За попередніми даними, в чотирьох розкопаних ямах знаходиться понад 50 людських останків. Остаточну їх кількість буде з’ясовано після завершення ексгумації».

Також Святослав Шеремета зазначив, що усі віднайдені останки буде урочисто, з військовими почестями перезахоронено у місті Бережани на Меморіальному кладовищі жертв Першої світової війни. Адже, не факт, наголосив очільник меморіально-пошукового підприємства «Доля», що полеглі вояки були поховані за християнським обрядом, тобто із заупокійною панахидою та похоронним Богослужінням.

Територію у верхів’ї каменевидобувного кар’єру на горі Лисоня пошуковці з «Долі» й надалі досліджуватимуть на предмет виявлення інших подібних санітарних захоронень.

«ДОЛЯ»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ