Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Права та пільги учасників бойових дій

Права та пільги учасників бойових дій. Повідомляє Гал-інфо з посиланням на "Прикордонник України".

Не всі, хто заслужив статус ветерана війни, знають про повний перелік своїх соціальних гарантій та те, як їх отримати. 

Саме тому ми звернулися до різних законодавчих актів та відомчих документів, щоб з’ясувати, що передбачено для власника посвідчення і як це можна втілити у життя.

Перелік пільг

Безплатне отримання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

Першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів).

Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи.

Щорічне медичне обстеження і диспансеризація.

Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.

Держава забезпечує безкоштовне оздоровлення та відпочинок дітей учасників бойових дій і загиблих під час проведення антитерористичної операції.

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

75-відсоткова знижка плати за користування житлом у межах норм, передбачених чинним законодавством (21 квадратний метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю). Таку ж знижку передбачено на сплату за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. 

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі. Така ж знижка надається при сплаті за паливо в межах встановлених норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення. При цьому слід пам’ятати, що соціальні нормативи встановлюються згідно з постановою Кабінету Міністрів України і пільга поширюється лише на чітко встановлений обсяг наданої послуги. Газ, світло та вода, використані понад соціальну норму, оплачуються за повною вартістю.

Використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. 

Учасники бойових дій мають пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства. 

Позачергове користування всіма послугами зв’язку та встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 відсотків від тарифів вартості основних та 50 – додаткових робіт). Плата за користування телефоном – 50 відсотків від тарифів.

Учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Щороку до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

Доходи військовослужбовців та працівників на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції не підлягають оподаткуванню військовим збором. 

Військовослужбовці з початку і до закінчення особливого періоду, а також військовозобов’язані, призвані під час мобілізаціі на військову службу, з моменту призову і до закінчення особливого періоду мають права на пільги, які стосуються відсотків і штрафів за кредитом. Їх звільнено від нарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, а також від штрафних санкцій, пені перед банками по кредитах, іпотеках та від сплати відсотків за користування кредитом.

Переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства.

Безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Безкоштовний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою. Рішенням Ради Укрзалізниці протягом 2015 року учасникам бойових дій при проїзді за безкоштовними та пільговими проїзними документами безкоштовно надається постільна білизна та чай.

Учасники бойових дій, які особисто керують належними їм транспортними засобами, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.

Першочергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом. 

Учасники бойових дій, які отримали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов’язків військової служби, забезпечуються житловою площею, зокрема і за рахунок житлової площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій, – протягом двох років із дня взяття на квартирний облік.

Отримання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів і садівницьких товариств. 

Першочергове обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства та міжміського транспорту.

Позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також на обслуговування службами соціального захисту населення вдома. У разі неможливості здійснення такого обслуговування відшкодовуються витрати, пов’язані з доглядом в порядку і розмірах, встановлених чинним законодавством. 

Держава забезпечує учасникам бойових дій та їхнім дітям, зокрема дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до їх закінчення, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

Прикордонник України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ