Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Правозахисники засудили «передвиборчі репресії» в Чечні

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила владу Чечні в Росії в систематичному створенні «тиранії» в цьому регіоні на Північному Кавказі й у використанні «бандитів» для залякування ймовірних суперників і громадськості напередодні виборів наступного місяця, в яких прокремлівський керівник республіки Рамзан Кадиров прагне здобути новий термін.

Як мовиться в доповіді правозахисників «Росія: передвиборчі репресії в Чечні», «мешканці, що засвідчують невдоволення чи не висловлюють охоти схвалювати керівництво Чечні й його політику, стають найпершими жертвами цих репресій».

У звіті викладено дані повідомлень про тортури, приниження чи й убивства затриманих та інших мешканців Чечні, які чинили офіційні особи влади Кадирова, і містяться інтерв’ю з 42 жертвами таких зловживань. Автори звіту вважають, що таких випадків набагато більше, але про них ніколи не стає відомо в атмосфері страху, яка охопила Чечню, де більшість місцевих мешканців надто залякана, щоб говорити.

Правозахисники застерігають про марність будь-яких сподівань на те, що вибори в Чечні можуть бути демократичними.

Рамзан Кадиров обиратиметься 18 вересня на наступні сім років уперше на прямих виборах.

Перші два терміни на посаді президента Чечні, потім із ініціативи Кадирова перейменованої на голову Чечні, у 2007–2011 і 2011–2016 роках, він відбув без виборів – за чинною тоді процедурою, кандидатуру подавав президент Росії і її затверджував парламент республіки.

Офіційно в Чечні вихваляють Рамзана Кадирова як відбудовника республіки після двох воєн Росії проти неї. Правозахисники ж звинувачують його в численних зловживаннях і навіть злочинах, серед них викраденнях, катуваннях і вбивствах людей. Оглядачі звертають увагу, що він запровадив у Чечні ісламізацію. Його також різко критикують за авторитарний стиль керування. Кадиров усі звинувачення заперечує. Він також часто виступає зі словами хвали на адресу президента Росії Володимира Путіна і всіх його дій.

Рамзан Кадиров під час Першої чеченської війни воював на боці незалежницьких сил проти Росії разом із його батьком Ахматом Кадировим, одним із лідерів повстанського руху проти влади Москви. 1999 року обидва перейшли на бік Москви. Рамзан Кадиров має звання генерал-майора МВС Росії і Героя Росії.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ