Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Правила прийому до вишів у 2011 році: зміни є, але вони не суттєві

У Національному університеті «Львівська політехніка» днями відбулася представницька нарада-семінар з питань організації та проведення вступної кампанії 2011 року. Її відкрив ректор університету, голова ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало. Він повідомив, зокрема, що нещодавно Міносвіти України ухвалило нові Правила прийому до вищих навчальних закладів на 2011 рік, котрі містять цілу низку нових положень порівняно з правилами, що діяли цього року. До середини листопада свої оновлені правила прийому повинні затвердити всі українські виші. Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Що ж нового очікує на абітурієнтів наступного року? Про це учасникам наради-семінару розповів директор департаменту вищої освіти Міносвіти України Ярослав Болюбаш. Зокрема, він зауважив, шо практично не зазнали суттєвих змін положення про терміни прийому заяв і документів на денну форму навчання: від 1 до 31 липня. Зарахування планують проводити від 1 до 10 серпня. Залишається в силі й норма про те, що кожен абітурієнт зможе одночасно подати документи до 5 вишів на три спеціальності в кожному. Проте важливою новацією буде те, що в наступному році абітурієнти зможуть подавати документи також в електронному вигляді.

Заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Галина Солодка повідомила цікаву новину щодо особливостей вступної кампанії 2011 року: реєструватися на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні знань можна вже з 15 грудня. Але цього разу не буде пунктів реєстрації, натомість запровадять програму електронного реєстрування. Водночас у кожному регіоні для цього будуть створені спеціальні інформаційно-консультаційні пункти. Саме ж офіційне ЗНО проходитиме від 2 червня до 10 липня. Апеляції розглядатимуть до 22 липня.

З 10 листопада до 10 грудня цього року на Львівщині триватиме реєстрація на пробні тестування.  На сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти розміщено спеціальні тренувальні тести, які дозволяють майбутньому абітурієнтові самостійно перевірити власний рівень знань. Обов’язковим буде тест з української мови та літератури. На відміну від 2010 року особам, котрі, закінчували середні навчальні заклади до введення ЗНО, за результатами вступних випробувань дозволено вступати, окрім вечірньої та заочної форм навчання, ще й на денну.

Певні зміни у нових Правилах прийому торкнулися і надання пільг. Уперше з часу запровадження ЗНО абітурієнти, які відвідували курси підготовки, отримають до загальної оцінки додаткові 20 балів, але лише в тому виші, де абітурієнт проходив таку підготовку. Як пояснив Ярослав Болюбаш, таким чином планують підняти престиж інженерно-технічних та природно-математичних спеціальностей, адже такий механізм дозволить залучити професійно орієнтовану молодь. При цьому сама підготовка повинна тривати не менше трьох місяців і щонайменше 150 аудиторних годин.

Як і минулого року, за вступною кампанією можна буде оперативно стежити в режимі «он-лайн», що діє у системі «Конкурс». Незважаючи на її недосконалість та проблеми з сервером, Міносвіти України зобов’язало приймальні комісії вишів оперативно передавати туди інформацію щодо вступу щонайменше раз на добу.

У нараді–семінарі взяли також участь і виступили перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Мирон Янків та начальник головного управління освіти області Михайло Брегін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ