Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Правий сектор контролювати складно. Вони самі можуть вести переговори, - політолог

Правий сектор – це кілька правих організацій, що об’єдналися на Майдані з метою зміни влади. Зауважу, що це об’єднання громадян на зразок громадських організацій, а не політична партія. За час перебування на Майдані організації цього крила реалізовували власні цілі, в першу чергу поширювали власні цінності. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловила політолог, виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

За її словами, діяльність різних людей з різних організацій дозволила створити передовсім горизонтальну структуру, однак досить швидко вдалося досягнути належної централізації та дисципліни поміж учасниками Правого сектору.

Оксана Дащаківська зазначила, що ймовірно цьому сприяло і входження до загонів Самооборони Майдану.

«Саме Правий сектор відчув радикальні настрої громадян і взяв відповідальність за події на вул.Грушевського і став самостійним учасником подій. Це означає, що його складно контролювати, ця група осіб може висувати власні вимоги і напряму вести переговори з протестувальниками, а не через опозицію», - зазначила Дащаківська.

Вона також додала, що серед політичних партій – права сила, яка демонструвала радикальність є «Свобода», однак, вона не запропонувала громадянам таких дій.

«Очевидно, що через такі події партія може втрачати своїх виборців, а в спектрі політичних партій звільняється радикальний правий виборець. Чи займе це місце Правий сектор – буде залежати від результатів революції: наскільки будуть реалізовані амбіції та цінності його лідерів. Варто не забувати один зі законів влади: найбільш радикальні, що прагнуть влади, стають найбільш поміркованими, коли її отримують.

Знаємо обережне ставлення до радикальних організацій з боку Європи та значної частини населення України, тому не слід виключати, що на діяльності саме радикальних організацій будуть робити акцент ті, хто намагатиметься дискредитивувати та розділити Майдан», - наголосила Оксана Дащаківська.

Вона також додала, що з огляду на те, що Правий сектор заявив, що залишить вулицю Грушевського тоді, коли будуть виконані вимоги опозиції, можна зробити висновки, що наразі власних політиних амбіцій вони не мають.

«Однак стартові можливості для формування політичної партії вже є», - переконана політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ