Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Представник УПЦ МП вважає, що гетьмана Мазепу можуть реабілітувати

З гетьмана Івана Мазепи може бути знята анафема, якщо навколо цього питання закінчаться політичні суперечки. Про це на прес-конференції в Києві заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП архімандрит Кирило, який раніше також заявляв про підтримку українізації і «проекту Україна». Про це повідомив «Новий регіон».

«Ще митрополит Київський і Галицький Антоній Храповицький на початку 20 століття говорив, що, швидше за все, гетьман Мазепа був відданий анафемі з політичних мотивів», – сказав архімандрит Кирило.

Він зазначив, що в лоні РПЦ створена спеціальна комісія, яка розглядає це питання і готова прийняти рішення, коли вщухнуть політичні суперечки навколо гетьмана Мазепи. Архімандрит Кирило знову засудив факти прояву так званого «політичного православ'я». «Це коли певні політичні або суспільні сили використовують для своїх цілей церковну атрибутику», – сказав він.

«Деякі політичні сили ходять з хресною ходою під політичними гаслами на Печерську або вул. Грушевського», – додав архімандрит, очевидно, маючи на увазі акції православних братств проти вступу України в НАТО.

Крім того, на прес-конференції представник УПЦ МП заявив, що ім'я останнього царя Російської імперії Миколи ІІ іноді використовують з порушенням шанування святості особистості царя як страстотерпця. «Існують деякі радіальні сили в і Росії, і в Україні, які ставлять його ледь не в один ряд з Христом. Такі погляди, по суті, є єретичними. Вони були засуджені Архієрейським Синодом», – зазначив він.

За його словами, Микола Другий був канонізований РПЦ не як цар, а як людина, яка прийняла на себе страждання, як мученик як страстотерпець за Віру Христову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ