Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Представники інтелігенції висловилися щодо російської мови в Україні

Широке застосування російської мови у всіх сферах суспільного життя в Україні заважає формуванню національної ідентичності та загрожує нацбезпеці. Про це йшлося на "круглому столі" за участі вчених і громадських діячів, який відбувся в Укрінформі у понеділок.

На переконання більшості учасників експертної зустрічі, українська мова наразі ще не стала насправді державною через те, що нею не володіють деякі державні чиновники високого рангу. 

Зокрема, як вважає перший заступник голови ГО "Рух за Україну в НАТО" Іван Заєць, застосування російської мови на засіданні вищого керівництва держави, відсутність законодавчої норми, яка б зобов'язала всіх державних службовців володіти українською мовою, є прямою загрозою національній безпеці.

"Мова сьогодні - це не лише особлива система світосприйняття, це є охоронець економіки, охоронець культурного простору... Завдання влади сьогодні полягає в тому, щоб поглибити розуміння ролі української мови у відродженні України", - наголосив він.

"Питання мови - це питання національної безпеки", - зазначив директор інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Він звернув увагу на загрозу формуванню національної ідентичності через широке застосування російської мови в Україні: "Консолідація нації, єдність українського народу залежить передусім від того, як формується ідентичність, наскільки вона посилюється у свідомості людей, і головне - які цінності ми хочемо запропонувати і утвердити в нашому суспільстві. Ці цінності повинні доходити українською мовою". 

У цьому контексті експерти також наголосили на нагальності вирішення питання недостатності звучання української мови в теле- та радіоефірах, зокрема за кордоном, застосування державної мови в книговидавництві та в побуті, що залишається особливо гострим для населення східного регіону країни та АР Крим. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ