Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Прем'єр Нідерландів запропонував компроміс для підписання УА України з ЄС

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте намагається знайти компроміс, який дозволив би Нідерландам підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Про це йдеться в його листі, адресованому парламенту країни.

Рютте пропонує прописати в угоді про асоціацію, що вона не є основою для членства України в ЄС, не дає українцям права працювати в ЄС і не надає Києву гарантій безпеки. Він підкреслив, що таким чином він прагне врахувати занепокоєння нідерландців, більшість яких на референдумі в квітні 2016 висловилися проти ратифікації угоди.

У своєму листі Рютте також зазначив, що його бажання підписати угоду продиктоване національними інтересами.

"Європейська єдність є найкращою відповіддю на зовнішню політику Росії, яка призводить до дестабілізації на зовнішніх кордонах Європи", - сказав він.

Прем'єр також заявив, що буде продовжувати переговори з лідерами ЄС до саміту, який відбудеться 15-16 грудня, і висловив надію, що він зможе отримати підтримку змін, які він запропонував. Якщо це йому вдасться, уряд запропонує парламенту ратифікувати доповнену угоду. Процедура ратифікації повинна відбутися в обох палатах парламенту країни.

Нагадаємо, Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА. На консультативному референдумі в Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з ЄС проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці. Явка склала 32% при необхідних 30%. Юридично результати референдуму не є обов'язковими для уряду.

Зараз Угода про асоціацію України та ЄС застосовується в тимчасовому режимі.

Раніше Рютте пообіцяв, що Нідерланди приймуть рішення про долю ратифікації УА до 1 листопада.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ