Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Премію Платформи європейської пам'яті та сумління вручать Ільмі Умерову

Цьогорічну премію Платформи європейської пам'яті та сумління вручать Ільмі Умерову

Ільмі Умеров – колишній дисидент і політв'язень в СРСР та окупованому Росією Криму, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

У Росії його засудили за публічні заяви на підтримку територіальної цілісності України.  27 вересня 2017 року т. зв. «Сімферопольський окружний суд» у Криму засудив його на два роки ув'язнення в колонії-поселенні та заборонив брати участь у громадських акціях терміном на два роки.

21 жовтня Умерова доставили в лікарню через проблеми зі здоров'ям. 25 жовтня Умерова та іншого політв'язня Ахтема Чийгоза звільнили з ув'язнення.  27 жовтня вони вже були в Києві.

Установи та організації – члени Платформи проголосували за те, щоб присудити премію пану Умерову на визнання його боротьби проти тоталітаризму, за ідеали демократії, фундаментальні права та свободи й верховенство права.

Премію вручатимуть 8 листопада 2017 року в Парижі, Франція, під час конференції Платформи «100 років комунізму. Історія і пам'ять». 

Платформа європейської пам'яті та сумління – міжнародний проект, покликаний досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті та не допустити відновлення тоталітаризму в Європі.

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ