Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Презентація книги про курінь УПА Промінь
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Презентація книги про курінь УПА "Промінь"

2 грудня 2017 року, о 16:00, у Національному музеї історії України відбудеться презентація книжки Петра Ганцюка та Степана Лесіва “Курінь УПА “Промінь”: історія формування та бойовий шлях відділів”

Ґрунтовно досліджено та висвітлено історію формування куреня “Промінь” групи “Маґура” ВО4 “Говерля” УПА-Захід та бойовий шлях його відділів.

Перші збройні відділи УНС-УПА, сформовані та вишколені на теренах Калуської округи ОУН, – “Заграва”, “Гайдамаки” та “Журавлі” – у 1943–1944 рр. стали основою першого бойового куреня УПА “Промінь” групи “Маґура”. Він залишався єдиним куренем УПА на цих теренах до кінця літа 1944 р. Оскільки сотня “Журавлі” залишалася базовою, цей курінь більш відомий під криптонімом “Журавлі”. У травні 1945 р. курінь “Промінь” мав такі відділи: вд. 86 “Журавлі”, вд. 87 “Хорти” і вд. 88 “Опришки”.

Перший розділ книги “Тактичний Відтинок 23 “Маґура” УПА-Захід та курінь УПА “Промінь”: історія формування” містить коротку історичну довідку, в якій висвітлено основні етапи становлення ТВ23 “Маґура” та куреня УПА “Промінь”, як його складової частини, у період зміни окупаційних режимів.

У другому тематичному розділі описано історію творення відділів “Журавлі”, “Загроза”, “Хорти”, “Опришки” та їхній бойовий шлях у складі куреня УПА “Промінь”.

Третій розділ складається з біографічних довідок особового складу команди ТВ23 “Маґура”, команди куреня “Промінь” та командного складу його бойових відділів.

Додатки містять накази та інструкції ГК і ГВШ УПА, УПА-Захід, звіти і накази команди групи “Маґура”, звіти теренових чинників ОУН і протоколи референтури СБ ОУН, звіти командирів відділів УПА; накази про нагородження і підвищення у військових ступенях стрільців та старшин ТВ23 “Маґура”.

При підготовці збірника використано фонди Галузевого державного архіву Служби безпеки України (ГДА СБУ), Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України (ЦДАВО), архіву Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області (УСБУ ІФО), Електронного архіву Центру досліджень визвольного руху (ЦДВР), Державного архіву Івано-Франківської області (ДАІФО), Державного архіву Львівської області (ДАЛО), Державного архіву Тернопільської області (ДАТО), Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери (ІФОМВББ), Історико-меморіального музею Степана Бандери (ІММ СБ) і Музею історії селища Перегінське та національно-визвольної боротьби (МІПНВБ).

Час: 2 грудня, о 16:00.

Місце: Національний музей історії України (НМІУ), м. Київ, вул. Володимирська, 2

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ