Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент дбатиме про українську діаспору в Польщі

Президент Віктор Ющенко під час свого виступу на вечорі-реквіємі з нагоди вшанування пам’яті жертв операції „Вісла” відзначив, що Україна і Польща „послідовно і толерантно продовжуватимуть процес відновлення історичної правди та справедливості”.
Водночас він наголосив, що минуле не повинно сковувати обидві нації. „Прощення – це риса великих народів. Глибоке, братнє примирення – це єдиний шлях до нового життя, яке творять Український і Польський народи сьогодні”, – зазначив глава держави.
За його словами, стратегічне партнерство між Україною і Польщею – це одна з найбільших історичних перемог двох народів.
Крім того, Президент також запевнив українську діаспору в Польщі, що Україна робитиме все можливе для задоволення її національних прав, створення нових центрів української культури, відкриття українських шкіл.
Разом з тим, глава держави підтвердив тверду позицію української влади задля забезпечення потреб польської громади в Україні, яка є „невід’ємною і життєво важливою часткою нашої великої родини”.
„Почуття взаємної поваги і почуття гідності мають бути опорою нашого діалогу. Саме так ми зуміємо застерегтися від помилок минулого і захистити наше співжиття від історичних стереотипів й упередження”, – сказав Президент.
Крім того, Віктор Ющенко нагадав, що 5 квітня підписав Указ про заходи до 60-х роковин операції „Вісла”. Документ передбачає створення списків депортованих у різні часи українців та збір і публікацію документів і свідчень очевидців.
Нагадаємо, що шість західноукраїнських областей (Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська, Рівненська) узяли під свою опіку відбудову 44 поховань українців на території Польщі згідно з Міждержавним протоколом про спільні дії на 2005–2007 роки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ