Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Президент Петро Порошенко підписав закони «Про Український культурний фонд»

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі Президента України, Петро Порошенко підписав закони «Про Український культурний фонд» та «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Глава держави висловив переконання, що прийняття і вступ в дію цих законів піде на користь українському кіно і українській культурі та сприятиме національно-культурному розвитку та піднесенню вітчизняної кінематографії.

 «Дуже важливо, щоб суспільство знало, що ці закони передбачають впровадження сучасних моделей конкурентного і прозорого фінансування виробництва кіно в Україні, а також інших програм у сфері культури і мистецтва. Не буде більше ніякого розподілу коштів «під ковдрою», не буде непрозорих розподілів за відкати», - наголосив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками української культури, кіно- та теле- індустрії.

Він зазначив, що державна підтримка кінематографії здійснюватиметься за рішенням Ради з державної підтримки кінематографії за результатами конкурсного відбору, культурного тесту проекту за визначеними законом критеріями.

Одним із ключових критеріїв для проектів Президент назвав мовний. «Є принципова і чітка позиція – право на підтримку буде мати лише продукція, яка буде вироблятися українською мовою. Єдине виключення для цього – кримськотатарська мова, з урахуванням тих позицій, в які, в наслідок незаконної анексії Криму потрапив кримськотатарський народ», - підкреслив він.

Президент наголосив, що із зазначеними законами держава і відповідна Рада отримають довгоочікуваний механізм ефективної підтримки кінематографії, виробництва програм і фільмів. Він також висловив думку, що реалізація нових підходів у державній підтримці культури і виробництва сприятиме виготовленню конкурентоспроможного на світовому ринку кінематографічного продукту .

Не в останню чергу підтримка і розвиток українського кіновиробнитцва та українського продукту стануть важливими в інформаційній війні з ворогом, яка є складовою гібридної війни, котру Україна змушена вести проти країни-агресора Росії, переконаний Глава держави. «Ми обмежили присутність російського кіно на нашому ринку, тому що здебільшого цей продукт просякнутий пропагандою так званого «русского мира», який прославляє агресора і його силові структури», - констатував він.

Президент подякував кожному, хто долучився до процесу розробки і створення обох законів і «не дав законсервувати ситуацію «такою, як вона була раніше». «Мені здається, що це є рубікон, який перейдений, незворотній, який не має вже повернення назад - до комуністичних принципів управління культурою Україна більше ніколи не повернеться», - наголосив він.

«Це елемент, важливий, ключовий елемент декомунізації в культурі і в кінематографії. Саме так ми маємо це сприймати і саме з цим ми маємо йти до людей і казати наскільки це важливо, щоб люди відчули, масштаб тієї події і тих змін в законодавство, яких ми з вами добилися і відчули завтра, коли ми в результаті дій обох законів отримаємо нові фільми», - сказав Петро Порошенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ