Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Президент Польщі Коморовський сьогодні зустрінеться з Януковичем

Президент Польщі Броніслав Коморовський відвідає сьогодні Україну і зустрінеться з Віктором Януковичем. Головною темою під час зустрічі глав держав буде питання європейської інтеграції України, зокрема угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це повідомила прес-служба керівника України. Експерти вважають, що глави держав обговорять й інші питання. Про це пише радіо "Свобода".

Офіційним приводом візиту президента Коморовського є участь у заходах з нагоди початку будівництва Військового цвинтаря у Биківні біля Києва. Однак,  глави держав, безумовно, говоритимуть про євроінтеграцію України, і в будь-якому випадку ця зустріч сприятиме успішному проведенню саміту Україна- ЄС у грудні, говорить депутат від Партії Регіонів Олексій Плотніков.

«Речі, які пов’язані з самітом, можливим підписанням угоди про асоціацію і про  зону вільної торгівлі, це цікаво, це те, про що треба говорити, і те, що піде на користь Україні», – каже Плотніков.

Песимістичні очікування БЮТ

Деякі експерти вважають, що зустріч двох президентів може бути вирішальною не лише для угоди про асоціацію, а й для справ проти Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів. Однак, депутат від БЮТ Сергій Шевчук не очікує від зустрічі глав держав жодних суттєвих результатів. Сигналом для такого песимізму бютівця слугувала заява Віктора Януковича про можливу паузу у відносинах із євроспільнотою.

«Європа від України просить якусь дрібничку – випустити Юлію Тимошенко й інших опозиціонерів. Вони не ставлять якісь економічні, геополітичні умови. І якби українська влада була розумнішою, то вона б скористалася цим унікальним моментом. Я не очікую нічого корисного від чергового візиту польського президента, литовського президента, ще румунський приїде і так далі. Якщо була два тижні тому зустріч, то що може дати нова? Ну ще раз поговорять», – зазначив депутат.

Раніше глава польської держави сказав в інтерв’ю телеканалу tvn24, що вважає справу Юлії Тимошенко «важливою» для України. Натомість, «найважливішими», на його думку, є реформи, що змінять державу у багатьох сферах.

«Є справи важливі і найважливіші. Проблема відносин між владою і опозицією, яка дійсно є проблемою в аспекті справи Юлії Тимошенко, – важлива. Але найважливішими, очевидно, є зміни України в багатьох сферах, у тому числі в контексті відносин «влада – опозиція», – сказав Броніслав Коморовський.

Цього року угоду про асоціацію не парафують

За останній рік це буде вже дев’ята зустріч двох глав держав. І що б не робив офіційний Київ, Польща залишається «адвокатом» України. А підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС – це одна з цілей Польщі під час головування в раді ЄС, говорить Святослав Павлюк, експерт Фундації українсько-польської співпраці.

Польща докладає зараз неймовірних зусиль, аби «підштовхнути Україну до Європи», зауважує фахівець. Однак, парафування угоди про асоціацію в цьому році вже неможливе. Адже навіть, якщо всі деталі між сторонами будуть узгоджені, часу на парафування документа в 1800 сторінок не буде.

Тому, вважає Святослав Павлюк, президенти говоритимуть про нові терміни парафування, підписання і ратифікації угоди наступного року.

«Візит включатиме в себе розмову щодо нових адекватних переговорних позицій і розуміння логіки переговорного процесу з української та європейської сторони, погодження цих позицій і планування адекватного діалогу на наступний рік. Буде обговорюватися формат проведення саміту Україна-ЄС. Особливо з огляду на те, що були спекуляції з приводу перенесення ймовірної дати за ініціативи європейської сторони, а також чутки, що український лідер не збирається брати участь у цьому саміті, а демонстративно поїде на саміт голів Євразійського союзу», – каже Павлюк.

Раніше Президент Віктор Янукович не дав прямої відповіді на запитання, де він перебуватиме 19 грудня – на саміті Україна-ЄС у Києві чи на саміті ЄврАзЕС у Москві. За словами глави держави, він «перебуватиме там, де йому необхідно бути». - radiosvoboda.org.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ