Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Президент призначив головою Комітету з Шевченківської премії Юрія Щербака

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості прозорого і демократичного конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України – Національну премію України імені Тараса Шевченка, повідомила прес-служба глави держави.

Під час церемонії вручення Шевченківської премії Глава держави повідомив, що своїм Указом затвердив нове Положення про Національну премію та вніс зміни до Положення про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка. «Я створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України», – сказав Глава держави.

«Премія є державною нагородою України. Важливо так модернізувати її процедури, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство  звертало увагу на твори, що розглядаються, щоб цей інтерес впливав на нас з вами, на розвиток національного культурного середовища», – сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, важливо, щоб вшановані премією твори могли гідно представляти українську культуру і в європейському, і в світовому культурному процесі як його невід’ємну і глибоко самобутню складову.

Глава держави повідомив, що підписав Указ про призначення головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка відомого громадського та політичного діяча, письменника і дипломата Юрія Щербака. «Очолити Комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю, і водночас є глибоким інтелектуалом і майстром слова», – сказав Президент. Глава держави відзначив роман Юрія Щербака «Час смертохристів», виданий у 2011-му році, який, на жаль, виявився пророчим. «Ще тоді, в 2011 році, Ви передбачили агресію Росії проти України. Тоді не всі вас почули», – зауважив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, до нового складу Комітету увійшли люди різних поколінь – від «шістдесятників» до ровесників нашої Української Незалежності.

Президент висловив подяку чинним членам Шевченківського комітету і його голові Борису Олійнику за ту роботу, яку було проведено для визначення найбільш достойних претендентів на здобуття  Національної премії 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ