Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент Угорщини підписав скандальний закон, що знищує університет Сороса

Президент Угорщини Янош Адер підписав закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Про це пише Українська правда із посиланням на заяву президента Угорщини.

"У мене був час на перевірку конституційності та дотримання міжнародного права. Я виявив, що дана поправка не порушує викладену в 10 статті Конституції свободу навчання та викладання", - йдеться у його заяві.

За його словами, новий закон не порушує конституційну норму щодо міжнародних договорів та не протирічить директиві ЄС.

"Я закликаю уряд Угорщини негайно почати переговори з зацікавленими сторонами з метою реалізації нових законодавчих положень", - заявив він.

Раніше повідомлялося, що парламент Угорщини 4 квітня проголосував за законопроект, який регулює діяльність в Угорщині університетів з країн, що не входять в ЄС, і таким чином ставить під загрозу заснований філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет (CEU).

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Нагадаємо, напередодні десятки тисяч людей взяли участь у великій демонстрації проти закриття Центральноєвропейського університету (CEU), заснованого в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ