Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент України підписав Указ про шефську допомогу Збройним Силам України

Рада регіонального розвитку під головуванням Президента України на своєму третьому засіданні, яке відбулося 11 лютого, розглянула питання підтримки Збройних Сил, надання громадянам якісних адміністративних послуг, заходів з подальшої детінізації економіки, підвищення заробітних плат на місцях із відповідним збільшенням надходжень до місцевих бюджетів. Про це під час брифінгу поінформував Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук.

Він повідомив, що Президент підписав Указ про шефську допомогу з’єднанням і військовим частинам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням. «Указом передбачено, що обласна влада здійснює шефство над певною військовою частиною чи з’єднанням і сприятиме його кращому забезпеченню всім необхідним для ефективного несення служби», — зазначив Віталій Ковальчук.

За його словами, позитивний досвід такої співпраці обласних влад і оборонного сектору досягнутий минулого року, коли були збудовані фортифікаційні споруди. «Сподіваємося, що області будуть зацікавлені у тому, щоб їхні підшефні частини були якнайкраще забезпеченими в українському війську», — наголосив перший заступник Глави АПУ.

На сьогоднішньому засіданні Ради регіонального розвитку були також обговорені механізми сприяння залученню громадян до Збройних Сил на військову службу за контрактом. «Як відомо, за наполяганням Президента України, контрактники в Україні з цього року отримують не менше 7 тисяч гривень на місяць. Це дозволяє сподіватися як на збільшення кількості контрактників, так і на продовження ними служби, що забезпечить основу для справжньої, професійної армії, — зазначив Віталій Ковальчук, — І окремо хочу зазначити, що це дозволить мінімізувати мобілізаційне навантаження на громадян України в особливий період».

Профільним міністерствам, а також органам місцевої влади доручено реалізувати програми інформування і заохочення громадян, які бажатимуть вступити на військову службу за контрактом. У поєднанні з шефством областей за військовими частинами цей механізм дозволить зробити військову службу більш привабливою.

Також сьогодні Президент наголосив на необхідності забезпечення належного соціального захисту та реабілітації учасників АТО і членів їхніх сімей, у тому числі щодо виділення їм земельних ділянок та забезпечення житлом.

Окрім цього, учасники засідання Ради регіонального розвитку обговорили питання підвищення якості надання адміністративних послуг. Вирішено передати ЦНАПам додаткові функції, які необхідні у щоденному житті: реєстрація актів громадського стану, видача паспортів та ID-карток, реєстрація і перереєстрація транспорту тощо. Щоб зробити надання цих послуг зручним, запропоновано запровадити нові стандарти діяльності ЦНАПів, а також забезпечити їх належною кількістю робочих місць – без збільшення витрат на чиновництво. «ЦНАПи мають стати зручними для всіх відвідувачів – з дітьми, людей із особливими потребами», — наголосив В.Ковальчук.

Щоб наблизити надання послуг до людей, вирішено розширити мережу відповідних установ: від створення «віддалених робочих місць» — до надання старостам об’єднаних територіальних громад повноважень щодо надання адміністративних послуг.

Також на Раді регіонального розвитку був розглянутий такий важливий аспект боротьби з корупцією та детінізацією економіки, як легалізація зарплат. Держава зробила крок назустріч бізнесу. Наприкінці минулого року суттєво знижено навантаження на фонд оплати праці. Єдиний соцвнесок зменшено майже вдвічі – до 22%. Знизивши податки, держава взяла на себе додаткові соціальні зобов’язання щодо пенсійного забезпечення. «У відповідь ми розраховуємо на позитивну реакцію бізнесу в частині детінізації заробітних плат та активної позиції щодо легалізації тіньової зайнятості і дотримання законних прав у офіційному працевлаштуванні, — наголосив перший заступник Глави АПУ, — Хочу нагадати, що податок на доходи фізичних осіб є одним з бюджетоутворюючих на регіональному рівні».

«Ми переконані, що у взаємодії державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування у діалозі з бізнесом і громадою цілком реально досягнути взаєморозуміння щодо підвищення зарплат на місцевих підприємствах, аби отримані додаткові кошти спрямувати на потреби громади. І ми налаштовані досягнути цієї мети», — підсумував Віталій Ковальчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ