Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент вніс до парламенту проект Закону «Про Вищу раду правосуддя»

Президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Повідомила прекс-служба Президента України.

Завданням цього закону є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, які набирають чинності 30 вересня 2016 року, в частині функціонування нового конституційного органу – Вищої ради правосуддя.

 «Законопроект «Про Вищу раду правосуддя» - другий в переліку імплементаційних законів, що необхідні для якісного та швидкого впровадження прийнятих змін до Конституції в частині правосуддя. Проект пройшов декілька етапів громадських обговорень, отримав позитивні відгуки експертів Ради Європи та був схвалений Радою з питань судової реформи», - зазначив Заступник Глави Адміністрації Президента України, Координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

За його словами, законопроект врегульовує нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх для дисциплінарної відповідальності тощо. «Тож від результативного голосування за цей проект залежить  ефективність реформи системи правосуддя в цілому. Сподіваємось, що парламент розгляне його в максимально можливі короткі строки, з урахуванням передбачених законодавством процедур, та дасть «зелене світло» ще одному закону, необхідному в рамках судової реформи», - сказав Олексій Філатов.

Відповідно до запропонованих змін Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

До складу Вищої ради правосуддя входить двадцять одна особа. Десять – обирає з'їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає Президент України, двох – обирає Верховна Рада України, по два члени обирають з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

Формування цього органу відбуватиметься за прозорими конкурсними процедурами, а кандидати в члени ВРП повинні відповідати критерію політичної нейтральності, що, в свою чергу, забезпечуватиме незалежність та деполітизацію цього конституційного органу.

Вища рада правосуддя стає головним органом в питаннях суддівської кар’єри, до повноважень якої входить прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом; ухвалення рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; надання обов’язкових до розгляду висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, статусу суддів чи судоустрою тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ