Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Президент вимагає забезпечити ліки та вакцини для дітей

Президент України Віктор Янукович вимагає від Уряду вчасно забезпечити лікувальні заклади якісними вакцинами та ліками, витратними медичними матеріалами та необхідним обладнанням для забезпечення сучасного лікування дітей. На цьому наголосив під час брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, повідомляє прес-служба глави держави.

«Президент неодноразово звертав увагу на те, що Міністерство охорони здоров'я України не створило належних умов для збереження здоров'я дітей, забезпечення вакцинами, доступу до високоякісних медичних послуг, попередження інвалідності, поширення соціально небезпечних захворювань», – заявив Уповноважений Президента України з прав дитини.

Він зокрема зауважив, що за даними Генеральної прокуратури, через несвоєчасну закупівлю вакцин та їх доставку в регіони, імунопрофілактикою в 2011 році було охоплено лише 36% дітей.

«На виконання доручення Президента Уряду вдалося до кінця 2011 року врегулювати ситуацію з вчасним проведенням закупівель і доставки в регіони основних вакцин та ліків за державними програмами», – сказав Ю.Павленко.

За його словами, з метою недопущення минулорічної ситуації Президент вимагає вчасного та прозорого проведення тендерів на закупівлю необхідних вакцин і ліків, а також вжиття невідкладних заходів щодо розподілу та доставки до лікувальних установ медикаментів, виробів медичного призначення, імунобіологічних препаратів.

«Науково доведено, що охоплення населення профілактичними щепленнями менше, ніж 95%, не забезпечує рівень колективного імунітету - цим створюються умови для розповсюдження інфекцій, що неминуче призводить до виникнення спалахів епідемій, дитячої смертності та інвалідності дітей», – підкреслив Юрій Павленко.

Президент також наполягає, що під час внесення змін до Держбюджету-2012 у повному обсязі мають бути передбачені видатки на забезпечення дітей-інвалідів з глухотою, імунодефіцитними станами, гемофілією, вірусними гепатитами, аутизмом, онкологією, онкогематологією тощо необхідними лікарськими засобами, безоплатним (гарантованим державою) обсягом реабілітаційних послуг, щорічним санаторно-курортним лікуванням, імунопрофілактикою в повному обсязі, обладнанням лікувально-профілактичних закладів, спрямованих на попередження смертності, захворюваності та інвалідності дітей.

«Сподіваємося, що Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів дослухаються і забезпечать у Держбюджеті-2012 відповідні видатки на всі напрямки, передбачені Загальнодержавною програмою «Національний план дій щодо виконання Конвенції ООН про права дитини до 2016 року», – резюмував Юрій Павленко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ