Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент: За руйнування української армії в попередні роки має бути відповідальність

Під час огляду зразків озброєння та військової техніки, які розміщені в центрі столиці з нагоди 26-ї річниці незалежності України, Президент Петро Порошенко наголосив, що посадові особи попередніх років, які були причетні до розкрадання та свідомого знищення Української армії мають понести відповідальність.

Глава держави нагадав, що до Революції Гідності українське військо розкладалося під впливом російської пропаганди, яка «заколихувала наші Збройні Сили до початку війни». Він також зазначив, що в тогочасних директивних документах влади твердилося «нібито перед Україною нема негайних військових загроз». 

«І не тільки Збройні Сили, а й все суспільство заколихували казками про те, ніби ніхто на нас ніколи не нападе, і нам не потрібні жодні оборонні блоки. Безблоковий статус був оптимальним, на їх погляд, для України», - сказав Петро Порошенко. «Де зараз ті агітатори? Я хочу їм подивитися в очі. Всі вони в Росії, всі втекли і живуть там, зрадивши Батьківщину, на кошти своїх замовників», - додав він.

«Відповідно, українську армію не готували до війни, а свідомо знищували, знімаючи з озброєння, з бойового чергування найбільш боєздатні зразки техніки. До цього причетна ціла низка попередніх керівників Міністерства оборони. І за безцінь розпродаючи це майно, мотивуючи себе корупцією, переводячи до складу надлишкового озброєння те, що зараз нам, а особливо тоді, конче не вистачало», - сказав Петро Порошенко.

«Я наголошую, що цьому злочину ще належить дати, навіть не кримінальну, а політичну, юридичну і моральну оцінку», - підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що за наказами тогочасного політичного керівництва України протягом 2010-2012 років вищі офіцери наших Збройних Сил із завидною регулярністю відвідували генеральний штаб Російської Федерації. «Там разом з без п’яти хвилин агресором розглядалися, за порадами росіян, шляхи так званого реформування українського війська. Під виглядом нібито обміну досвідом росіяни нав’язували нам свої погляди, якими нищили рештки української обороноздатності», - підкреслив він.

«Весною 2014 року, після цієї «вдалої» підготовки, росіяни думали взяти нас голими руками. Не на тих напали. Потужне патріотичне піднесення всього українського суспільства, подвиги добровольців і подвижництво  волонтерів, справжній героїзм українських воїнів – офіцерів і солдат, відповідальність нової влади.  Все це  зірвало путінський бліц-криг», - сказав Петро Порошенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ