Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президента цілеспрямовано вводять в оману щодо оцінок європейців, – аналітик

Напередодні з’явилася інформація, що президент Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ намагався «завалити» закон про державну службу – одну із найбільш важливих реформ, яку Коаліція мала провести ще в грудні минулого року. «Гал-інфо» звернулося за проясненням ситуації до парламентського аналітика, члена правління «Transparency International Ukraine» Ярослава Юрчишина. За його інформацією, президента цілеспрямовано вводять в оману щодо оцінок європейських партнерів.
Фото з novostimira.net.

«Президента дезінформували. Йому подали хибну інформацію, що наші європейські партнери нібито не підтримують закон про держслужбу через нібито наявні корупційні ризики. Насправді під час недавнього візиту української делегації до Брюсселя європейські чиновники були незадоволені не змістом, а темпами просування реформи, оскільки до неї був прив’язаний грант для впровадження цієї реформи. Він становив 600 млн. євро. Оскільки ми не ухвалили закон (а ми мали його ухвалити ще в 4 кварталі 2014 року), ці кошти не можуть бути виділені на 2016 рік, тому це викликало незадоволення чиновників Єврокомісії», – сказав Ярослав Юрчишин.

Він розповів, що на Нацраді реформ Петро Порошенко закликав відкликати закон, хоча це неможливо з юридичної точки зору на даному етапі, оскільки закон вже пройшов перше читання. Тепер його можна лише провалити під час остаточного голосування та зареєструвати інший законопроект. Згідно з регламентом, це може статися тільки на наступній сесії.

Ярослав Юрчишин припустив, що певним чиновникам достатньо високого рівня в Адміністрації президента не хочеться втрачати вплив на формування державної служби.

«Навпаки, їм кортіло б його посилити. Але в будь-якій європейській країні президент, який, хоч і є головою виконавчої влади, не впливає на формування державної служби, яка формується на основі прозорих конкурсів. Це, власне, й закладено в законопроекті 2490, який відповідає європейським стандартам щодо державної служби», – зазначив аналітик.

За його словами, це не перший випадок, коли президента намагаються ввести в оману.

«В даному випадку ми стали свідками достатньо брудних маніпуляцій. Причому, подібна ситуація була і з реформою прокуратури. Посилаючись на Генерального прокурора Шокіна, президент на Нацраді реформ сказав, що європейці не мають зауважень до чотирьох делегатів від Генеральної прокуратури в комісії по обранню керівних кадрів спеціальної антикорупційної прокуратури. Насправді європейці ними не задоволені, оскільки один з них – це прямий керівник відомого діамантового прокурора. Тому є свідчення цілеспрямованого введення президента в оману як щодо реформи Генеральної прокуратури, так і щодо державної служби», – наголосив Ярослав Юрчишин.

Він зазначив, що при голові ВР має бути створена робоча група для вирішення питання з законом про державну службу.

«Також у найближчу п’ятницю має відбутися засідання профільного комітету ВР на чолі з Сергієм Власенком, і є попередня обіцянка, що всі понад тисяча правок, які зараз надійшли до законопроекту про державну службу, будуть опрацьовані з тим, щоб мати змогу на початку жовтня внести його до парламентської зали», – резюмував аналітик.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ