Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Президентські вибори можуть закінчитися повінню, до якої ніхто не буде готовий, - Гриценко

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони звернувся до вищих органів виконавчої влади з вимогою розглянути питання щодо стану готовності до ефективної протидії надзвичайним ситуаціям, пов’язаним з небезпекою повені у 2010 році. Голова Комітету Анатолій Гриценко направив листа на ім’я Президента України з рекомендацією ініціювати проведення засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому розглянути питання готовності органів виконавчої влади до боротьби з стихійним лихом.

 

«За прогнозними оцінками фахівців, - йдеться у листі, - природно-кліматичні умови на території України у 2010 році в період пропуску льодоходу, повені та паводків можуть призвести до виникнення природного лиха, пов’язаного з водним фактором. Враховуючи важливість для національної безпеки держави заходів протипаводкового захисту, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендує Вам ініціювати проведення засідання Ради національної безпеки і оборони України».

 

Гриценко пропонує врахувати досвід 2008 року, коли у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій областях та на Закарпатті повінь призвела до великомасштабних руйнувань та пошкоджень  об’єктів комунального господарства, житлових будинків, транспортних мереж, систем енергозабезпечення та зв’язку.

 

Крім того, Анатолій Гриценко від імені Комітету з питань нацбезпеки та оборони звернувся до чинного прем’єр-міністра України з запитом про готовність до антиповеневих заходів. У своєму зверненні голова парламентського Комітету просить надати до 1 березня інформацію про обсяг фінансування та виконання у 2009 році протипаводкових державних програм, про стан фінансування протипаводкових державних програм у 2010 році, про внесення у показники протипаводкових програм змін, виходячи з існуючих реалій, з тим, щоб плани робіт спрямовувалися на виконання превентивних заходів, а саме: визначення зон затоплення, водоохоронних зон, створення нових гідротехнічних споруд.

 

У листі від Комітету також висловлено занепокоєння - чи відображає реальний стан справ існуюча звітність про виконання результативних показників, який прогноз щодо виникнення повені у 2010 році в розрізі областей, районів та готовності органів виконавчої влади до завчасних організаційних дій по здійсненню протипаводкових заходів, чи забезпечені пально-мастильними матеріалами сили і засоби Збройних Сил України, що залучатимуться у 2010 році до участі у виконанні завдань із запобігання та локалізації повеней.

 

Окремим пунктом у своєму зверненні члени Комітету з питань національної безпеки та оборони поставили питання щодо обсягів виділених на 2010 рік фінансових та матеріальних ресурсів МНС для здійснення протиповіневих заходів та ліквідації наслідків повені, чи готові до взаємодії МНС з аварійно-рятувальними службами, частинами і підрозділами Збройних Сил України, інших військових формувань при виконанні завдань із запобігання та локалізації повені у 2010 році, чи готові до взаємодії МНС з іншими міністерствами, обласними, районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, територіальних громад населених пунктів у виконанні завдань із запобігання та локалізації повені у 2010 році.

 

Враховуючи важливість для національної безпеки держави заходів протипаводкового захисту, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони також побажав отримати від голови Кабміну відповідь на питання - чи завершено створення єдиної державної системи цивільного захисту та чи забезпечено її функціонування?

 

Крім того, Комітет з питань нацбезпеки та оборони направив листи у профільні міністерства – Міністерство надзвичайних ситуацій та Міноборони з проханням надати до 1 березня інформацію про стан готовності цих органів до протиповіневих заходів. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ