Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президентський законопроект про антикорупційний суд "кульгає"

Президентський законопроект про антикорупційний суд спотворює суть судової реформи – офіційна заява Ради громадського контролю НАБУ

Зокрема, у заяві сказано: "26 грудня 2017 року на сайті Верховної Ради України, після тривалої необґрунтованої затримки з’явилися президентські законопроекти “Про Вищий антикорупційний суд” та Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Рада громадського контролю НАБУ вважає, що ці документи – чергова спроба керівництва держави створити законодавчу ширму, аби контролювати ще одну важливу судову інституцію.

Подібні трюки влада вже використовувала з конкурсом до Верховного суду. Тоді Вища кваліфікаційна комісія суддів України своїми рішеннями подолала 75% негативних висновків Громадської ради доброчесності. Як наслідок, до ВСУ потрапило 28 недоброчесних суддів – «судді Майдану», політично заангажовані судді і ті, чиї вироки ЄСПЛ визнав «свавільним знущанням над правосуддям».

Попри це, Петро Порошенко подає законопроект, який усуває Громадську раду доброчесності від участі у конкурсі до Вищого антикорупційного суду і передає під абсолютний контроль ВККС.

Саме ця, вже дискредитована Вища кваліфікаційна комісія суддів утворюватиме Громадську раду міжнародних експертів (ч. 1 ст. 9 Закону), призначитиме членів Громадської ради (ч. 2 ст. 9 Закону) та ухвалюватиме рішення про дострокове припинення повноважень члена Громадської ради (ч.ч. 7, 8 ст. 9 Закону).

Окрім всього, президентський законопроект суперечить рекомендаціям Венеційської комісії, оскільки не передбачає ключової ролі міжнародних донорів у доборі антикорупційних суддів. Висновки Громадської ради міжнародних експертів мають лише рекомендаційний характер. Її рішення зможуть подолати 11 членів ВККС так само, як раніше заблокували висновки Громадської ради доброчесності у конкурсі до Верховного суду.
Усупереч Венеційці, Порошенко у своєму законопроекті необґрунтовано пропонує розширити підсудність антикорупційного суду, додавши справи про незаконний оббіг наркотиків і торгівлю зброєю. Це призведе до надмірного завантаження новообраних суддів і неефективної роботи антикорупційної системи в цілому.

Президентські вимоги до кандидатів, зокрема “значний досвід професійної діяльності у сфері права з питань протидії корупції у міжнародних організаціях або міжнародних судових органах”, дуже звужують коло претендентів і нівелюють конкурс як такий. Імовірно, керівництво держави таким чином намагається відкласти початок роботи ВАС. Подібне затягування може поставити під загрозу співпрацю із міжнародними партнерами, донорами.

Ми звертаємося до Президента України Петра Порошенка з проханням відкликати законопроекти №7440, №7441 і в короткі терміни напрацювати альтернативний документ, залучивши представників громадськості та повністю врахувавши рекомендації Венеційської комісії. Адже зареєстровані законопроекти спотворюють суть судової та антикорупційної реформ, відкидаючи нас назад".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ