Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Про ремонт театру ім. Марії Заньковецької говорять вже 40 років

Львівські театри потерпають від скрутного фінансового становища. Про це сьогодні, 17 лютого, на презентації стратегії розвитку театрів Львівщини на 2017 рік заявили керівники дев’ятьох міських театрів.

«Зробити рагу із зайця, не маючи самого зайця, неможливо. Нині нема спеціальних фондів, які б нам допомагали.  Колись держава дбала про нас добре: оплачувала тепло, газ, допомагала театрам. Нині цього нема», – заявив головний режисер Національного академічного театру ім. Марії Заньковецької Федір Стригун.

За словами Федора Стригуна,  сьогодні театр повинен заробити собі на функціонування виставами. Втім, на продажу квитків на ремонт будівлі театру не зробиш. «Я ще 15 років тому говорив, що чекаю німців. Чекаю, коли вони прийдуть і відремонтують театр, аби львів’янам не було соромно дивитися на це приміщення.

Нам обіцяють, що крісла будуть міняти, перестеляти підлогу, але де ж всі були раніше? Про цей ремонт говорять вже 40 років і, нікому це не потрібно. Змінюються мери, і нікому за це не соромно, ніхто не знає, що це за вернісаж перед театром», – сказав Федір Стригун.

Під час заходу керівник Дрогобицького обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича Микола Гнатенко попросив, щоб зміцнили матеріально-технічну базу театру. За його словами, актори будуть раді і світловій техніці, і  новому автобусові, адже зі своїми постановками їздять у села, де про театр не чули десятки років.

«Ми багато років не знаємо, що це таке - зміцнення матеріально-технічної бази. Кошти отримують клуби, бібліотеки, але ми цього не маємо. Ми знаємо, що повинні поїхати в область – їдемо у великий клуб і звозимо на виставу дітей з навколишніх сіл. Потрібно створити якусь програму на підтримку театрів, щоб нам видавали хоч по одному автобусу в рік. Нам надзвичайно важко…», – зазначив Микола Гнатенко.

Слово взяла директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська, у 2017 році на Львівщині діятиме комплексна програма розвитку культури. У ній на розвиток театрів передбачено 12,3 млн грн.

«Програма розвитку культури Львівщини передбачає 12, 3 млн грн. З них 430 тисяч підуть на підтримку театрів, а 200 тис. грн – на підтримку   театральних постановок. Також буде підтримка виїздів з виставами наших театрів до сільської місцевості. 

Наступним буде конкурс на поїздки на етнічні території, і якщо представники театрів  мають власні пропозиції і попередні домовленості з Польщею, Угорщиною та Словаччиною, то можете зголошуватися, адже ми будемо такі проекти підтримувати.

 Наступна пропозиція – поїздки на Схід. Проект називається  «Мистецтво заради миру у гарячих точках», бо знаю, що фактично всі наші театри їздять на східні території, і на це у обласному бюджеті передбачено 1 мільйон гривень.  600 тисяч ми виділяємо на крісла для театру ім. Марії Заньковецької, і 100 тис. грн – на їхній ювілей.

Також ми будемо підтримувати новий театральний журнал «Просценіум», тому це буде дуже хороша платформа, куди можна дописувати театральним критикам, аналітикам і скеровувати власні статті про театральне життя», – сказала Христина Береговська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ