Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Проект За край і волю, за нації долю до 75-ліття УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Проект «За край і волю, за нації долю!» до 75-ліття УПА

Проект «За край і волю, за нації долю!», присвячений 75-й річниці створення Української повстанської армії буде презентовано 10 жовтня в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Він складається з п’яти експозиційних розділів та однойменного музейного науково-документального книжкового видання. Спрямований на відтворення музейними засобами ключових подій визвольної боротьби українського народу й є даниною пам’яті її учасникам

Серед представлених матеріалів – унікальний архів Андрія Михалевича – одного з провідних діячів повстанського руху на Волині, офіційні документи УПА, організаційно-розпорядчі та пропагандистські матеріали з повстанського середовища. У низці матеріалів зі слідчої документації НКВД УРСР зафіксовано оперативну інформацію про загальнуструктуру УПА та її окремі формування. Крізь призму партизанського щоденника Федора Ткаченка, повідомлень німецької окупаційної влади можна простежити ставлення до українського визвольного руху його противників. 

Матеріали розділу «На перехресті війни і миру» розкривають діяльність УПА та підпілля ОУН в умовах реставрації радянського тоталітарного режиму. Війна проти свого народу, організована в кремлівських кабінетах, – одна з найдраматичніших сторінок новітньої української історії, яка ще повинна бути осмислена сучасним поколінням науковців і широких кіл суспільства.

В експозиції розміщено 25 комплексів вояків УПА – представників різних національностей, різних регіонів України. Серед них – матеріали родини Сінітовичів, у якій батько був організатором підпільних швацьких майстерень, а син – бунчужним сотні, учасником боїв за Космацьку республіку; Миколи Коляди – остарбайтера, повстанця, червоноармійця; Володимира Чав’яка – командира куреня, учасника закордонних рейдів УПА та ін.

О 14:00 відбудеться круглий стіл за участю провідних вітчизняних істориків на тему «Українська повстанська армія у суспільному та науковому дискурсах».

Детальніше про подію та проект за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ