Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проректор УКУ Мирослав Маринович просить не присвоювати йому звання «Герой України»

Проректор УКУ Мирослав Маринович звернувся з відкритим листом до голови Львівської обласної Ради Мирославова Сеника, голови Львівської обласної державної адміністрації Миколи Кметя та ректора Українського Католицького Університету о. Бориса Ґудзяка щодо зупинення процесу подання нагородних документів на присвоєння йому звання «Герой України» - повідомили «Гал-info» у прес-службі УКУ.
«Я покривив би душею, якби намагався переконати Вас, що байдуже ставлюся до можливості отримати найвищу нагороду моєї держави. Ні, для мене це було б надзвичайно почесно і приємно.
Два роки тому, отримуючи орден „За мужність” 1-го ступеня, я сказав, що погоджуюсь на таке вшанування, бо отримую цю відзнаку з рук Президента, який забезпечив у нашій державі атмосферу свободи, яка, зокрема, передбачає право людини критикувати його самого. Віктору Андрійовичу можуть дорікати за помилки, але ніхто не може дорікнути йому за брутальне посягання на людську свободу. Отже, я не бачу причин, які б унеможливили отримання з його рук державної нагороди.
І все ж, незважаючи на всі три аргументи – мою вдячність ініціаторам ідеї, почесність для мене цієї нагороди й мою належну пошану до Президента України – я не міг би прийняти її сьогодні.
Головна причина цьому – серйозна помилка Віктора Андрійовича у тлумаченні державних нагород як інструмента для досягнення політичного компромісу. Я добре усвідомлюю, що впродовж його каденції Президентові було нелегко, і компроміс напевно давався йому з великим болем душі. Проте всі, хто до мене відмовлявся від отримання державної нагороди, зокрема особи дисидентського минулого – Леонід Плющ, Ліна Костенко чи Євген Сверстюк, – чітко давали зрозуміти Президентові, що державні нагороди несумісні з політичним торгом. Президент, на жаль, до цього попередження не прислухався. Що ж, це його право – моїм же правом є не ставати в один ряд з особами, які, на моє глибоке переконання, такого відзначення не гідні. Державні нагороди слід надавати за мужність і самопожертву задля країни, а не лише за успішні бізнес-проекти: творці останніх і без того мають нагороду свою.
З урахуванням усього сказаного, я прошу Вас зупинити процес подання нагородних документів», – йдеться у листі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ