Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Проти нардепа Дейдея зібрали достатньо доказів

Доказів незаконного збагачення нардепа Дейдея достатньо для позбавлення його недоторканості, - передає Прес-центр НАБУ

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, які здійснюють досудове розслідування у провадженні за фактом незаконного збагачення народного депутата Євгена Дейдея, категорично не погоджуються з оцінкою членів регламентного комітету Верховної Ради відносно подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата. Цей документ назвали “недостатньо обґрунтованим, невмотивованим” та таким, що “не містить конкретних фактів”.

Наголошуємо, уся доказова база є цілком достатньою для прийняття рішення про зняття з парламентаря депутатської недоторканості. Позбавлення імунітету є необхідною умовою для продовження  досудового розслідування фактів незаконного збагачення Євгена Дейдея — вже у статусі підозрюваного.

Нагадуємо, розслідування за фактом незаконного збагачення Євгена Дейдея було розпочато у листопаді 2016 року.

Було встановлено, що Євген Дейдей у 2015-2016 рр. набув у власність нерухоме майно та транспортні засоби, вартість яких значно перевищує його офіційні доходи та доходи членів його родини.

Зокрема, згідно з інформацією, отриманою від Державної фіскальної служби, сукупний дохід Євгена Дейдея за період з 01.06.2009 по 31.12.2016 склав 241 тис. грн. Його дружина за період з 14.09.2007 по 31.12.2016 отримала сукупний дохід в розмірі 1 млн 198 тис. грн. Таким чином, документально підтверджений сукупний дохід подружжя Дейдеїв за період з 14.09.2007 по 31.12.2016 склав 1 млн 440 тис. грн.

Однак це не завадило народному депутатові та його дружині у період 2015-2016 рр набути у спільну сумісну власність лише офіційно підтверджених активів на суму 6 млн 133 тис. грн., що більш ніж у 4 рази перевищує сукупний дохід сім’ї за весь період отримання доходів.

Відповідно до електронних декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави, поданих Євгеном Дейдеєм за 2015-й та 2016-й роки, останній вказав, що його дружина має фінансові зобов’язання перед підприємцем Ігорем Лінчевським в сумі 3 млн 500 тис. грн, що могло б частково пояснити спосіб життя та статки народного депутата.

Проте, досудовим розслідуванням встановлено, що вірогідно жоден договір позики між дружиною нардепа Дейдея та Ігорем Лінчевським не укладався, а вказана сума коштів не передавалася.

Варто також зазначити, що навіть за умови, що позика відбулася, її сума все одно повністю не покриває всі витрати подружжя Дейдеїв. Легальних доходів, які б дозволили придбати квартиру (2 млн 893 тис. грн) та два автомобілі (вартість кожного перевищує 1 млн 500 тис. грн), не мав ані народний депутат, ані члени його сім’ї.

Наводимо схему, яка наочно пояснює факти незаконного збагачення народного обранця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ